Výhled z valašské Eiffelovky završil větrací jaro

Jarní etapu letošního Větrání zakončil v sobotu parádní výlet Valašskem. Přívlastek parádní přitom vůbec není přehnaný. Vizovické vrchy svou krásu sice nedaly na odiv úplně zadarmo, ale poněkud příkřejší výstup k rozhledně Vartovna v mírném dešti za tu námahu stál. A to nebyla jediná třešnička na dortu…

Když se řekne Valašsko, řada lidí si představí především láhev pálenky. Na tu ale na Větrání vůbec nedošlo, větrače provázela po první půlku dne voda. Ta padající z nebe. Ovšem nešlo o žádný hustý slejvák, ale o příjemné zčeření teplého vzduchu a osvěžení při zdolávání převýšení na vrchol Vartovny, kde stojí stejnojmenná rozhledna.

Téměř 40metrové převážně železné věži tu říkají také valašská Eiffelovka. Akorát se z ní nerozhlížíte po Paříži, ale po kopcích okolo, přičemž mezi těmi nejbližšími prosvítají domy Vsetína či Vizovic, o něco dále i Zlín, a kromě Vizovických vrchů lze spatřit i Radhošť, kus Malé Fatry či Javorníky. Některé z vyjmenovaných masivů viděli účastníci Větrání celkem zřetelně, ostatní byly kvůli počasí skryty, ale to nikomu nevadilo. I tak byl výhled fascinující.

Přestávku pod rozhlednou si větrači před dalším kusem cesty zpestřili krmením osla, který tu vyhledával společnost jinou než kozí, po cestě se pak podivovali nad některými květinami, které ani olomoucká Flora nenabídne. Po pěšinách turisté sestoupili do údolí se vsí Jasenná, kde se vyfotili u sochy portáše, podle kterého se celý výlet jmenoval, a alespoň zvenčí si prohlédli národní kulturní památku roubené Mikuláštíkovo fojtství.

Poté již po náspu nedokončené Baťovy železnice zamířili do Vizovic, kde usedli k dobrému jídlu a zlatavému moku z nedalekých Malenovic, ještě před odjezdem vlaku domů si stihli projít zahradu vizovického zámku.

Portášský špacír zkrátka neměl jako tečka za jarním Větráním chybu. Vlastně měl jen jednu jedinou – pouhé tři účastníky. Ostatní, kteří o výletu uvažovali a nakonec zůstali doma, mohou teď jen litovat. Ale mohou svou „chybu“ napravit – na letních výletech. Jejich termíny najdete zde.










Komentáře