Červencová Větrání vedou podél řek ke kravám, vlakům i zámkům

Po měsíční pauze se do terénu vracejí výlety Větrání. Na dvě červencové soboty jsou naplánované pěší trasy podél dvou řek – Moravské Sázavy mezi Lanškrounem a Zábřehem a po proudu Moravice od Vítkova skoro k Opavě. A i když by se mohlo zdát, že tyto výlety nemají účastníkům co nabídnout, opak je pravda.

Podél Moravské Sázavy
se mohou turisté vydat v sobotu 16. července. Výchozím místem bude nádraží Žichlínek nedaleko Lanškrouna, odkud trasa povede nejprve k hrázi největšího středoevropského suchého poldru, v němž se klikatí zmíněná řeka, a následně pak na Rychnovský vrch, kde se výletníci osvěží vodou z Mariánské studánky. Plni sil se pak přesunou do blízkého Třebařova, kde stojí torzo středověkého kláštera, v jehož sousedství se pasou krávy – na své si přijdou fanoušci historie i milovníci zvířat. A potěšeni mohou být i fandové železnice. Jednak trasa vede v blízkosti olomoucko-pražské dráhy, která tu prochází několika tunely, a jednak, pokud bude dost času, můžeme v Hoštejně vystoupat k památníku dokončení této dráhy.

Celková délka trasy se bude pohybovat mezi 16 a 19 kilometry, v závislosti na tom, jestli k Hoštejnu vyrazíme po lesní cestě přímo nad tratí a tunely anebo přes obec Tatenice a vrch Cukrová bouda (591 m n. m.), v nižších polohách převaha silnic. Méně trénovaní jedinci se mohou odpojit už po zhruba 10 kilometrech, tedy po návštěvě kláštera, na nádraží v Krasíkově.

Sraz účastníků z Olomouce a okolí je v 8:40 před hlavním nádražím, pod světelnou tabulí s odjezdy spojů hromadné dopravy. Další mohou přisednout v Zábřehu do osobního vlaku do České Třebové, odjezd 9:27. Ze Žichlínku se vychází v 9:45. Zpět z Hoštejna pak podle tempa výletu vyrazíme vlakem ve 14:52 nebo 16:52, v druhém případě vlak přijíždí do Olomouce v 17:40. Jízdné bez slev vyjde na 180 korun na osobu, můžeme se dohodnout na skupinové jízdence. Pro skupinu dvou dospělých a max. tří dětí do 15 let je možné využít skupinové víkendové jízdenky pro Olomoucký kraj za 269 korun.

Po proudu Moravice
se Větrání vydá o týden později, v sobotu 23. července. Téměř dvacetikilometrová trasa povede nejprve přes město Vítkov (cca 4 kilometry), kde bude možné si špacír ještě rozmyslet nebo dokoupit svačinu na cestu. Poté se již trasa povine po zvlněných březích Moravice, kudy se chodívá i jeden z nejstarších turistických pochodů u nás Bezručova Moravice. Cílem je městečko Hradec nad Moravicí se stejnojmenným pohádkovým zámkem (část z něj na fotce), jeho areálem alespoň projdeme, na prohlídku nejspíše nezbude čas, přece jen údolí je půvabné a dlouhé. Trasu ovšem není možnost si zkrátit, proto výlet nedoporučujeme netrénovaným jedincům.

Sraz účastníků je v 7:30 před olomouckým hlavním nádražím, případně v 10:00 ve Vítkově na nádraží, kam dorazíme vlaky s přestupem v Přerově a Suchdole nad Odrou. Návrat z Hradce nad Moravicí přes Opavu a Ostravu-Svinov po 17. hodině s příjezdem do Olomouce v 19:16. Cesta vyjde celkově na cca 350 korun, opět je možnost domluvit se na skupinové jízdence, která cenu na osobu sníží.

Účast na obou výletech je na vlastní nebezpečí a odpovědnost, za dětské účastníky zodpovídají jejich rodinní příslušníci. Pro oba výlety jsou vytvořené na Facebooku události (viz odkazy níže), v nichž mohou výletníci potvrdit svoji účast, případně oznámit počet dalších účastníků, kteří s nimi na cestu vyrazí, přičemž potvrzení účasti znamená možnost vypůjčení krokoměru na cestu a jistotu obdržení pamětního listu v cíli výletu. V událostech mohou turisté také sledovat aktualizace informací k výletům, zejména předpověď počasí. V případě výhledu nepříznivého počasí, tzn. silného větru, vytrvalého deště, bouřek, případně tropických teplot, si vyhrazujeme právo trasu výletu upravit nebo výlet zrušit, a to nejpozději během dopoledne v pátek před daným výletem.

FB událost Podél Moravské Sázavy
FB událost Po proudu Moravice
Další termíny Větrání

Komentáře