Srpnové výlety zvou do zapomenutých Sudet a Lednicko-valtického areálu

Výlety Větrání, které připravuji na srpen a na které můžete se mnou směle vyrazit, budou jako nebe a dudy, přestože oba zamíří do blízkosti státní hranice. Navíc se z osobních důvodů konají ve všední den. První srpnovou středu se tak vyráží do hor u Hanušovic, předposlední středu v měsíci pak do dyjských nížin mezi zámky v Lednici a Valticích.

Vandr v Sudetech se koná ve středu 3. srpna, účastníci se sejdou v 8:30 před hlavním nádražím v Olomouci, další se mohou přidat v po 10. hodině v Hanušovicích před nádražím, odkud se odjede autobusem do Malé Moravy. V plánu je patnáctikilometrový výšlap, který nejprve povede přes někdejší městečko Grumberg, dnes Podlesí, vesničku s dochovaným čtvercovým náměstím s bývalou radnicí uprostřed. Kroky výletníků dále povedou na vrchol Pohořelec, kousek pod ní vyvěrá pramen Rudolf a stojí kaple Svaté Trojice, kde se nabízí osvěžení a odpočinutí. Trasa pak pokračuje přes nejvyšší horu Hanušovické vrchoviny Jeřáb (1003 metrů) a poutní místo Hora Matky Boží do Králík, kde se už po krátké prohlídce města zavelí k cestě domů. Návrat do Olomouce kolem 19. hodiny. Úsek Olomouc - Hanušovice jedeme v obou případech na vlakovou jízdenku (byť náhradní autobusovou dopravou), z Hanušovic do Malé Moravy a následně z Králík linkovým autobusem. Jízdné na osobu by nemělo přijít dráže než na 230 korun. Výlet není vhodný pro děti a trasa horským terénem nejde zkrátit.

Ve středu 24. srpna pak Větrání zavítá do Lednicko-valtického areálu. V tomto případě se účastníci sejdou v 8:50 před olomouckým hlavním nádražím, případně v 11:15 před nádražím v Břeclavi, odkud se po půl 12. přejede do Valtic, výchozího místa dvacetikilometrové cesty. Ta povede až do Podivína, odkud jezdí přímé rychlíky na Olomouc (v Břeclavi se "otáčejí"), přičemž účastníci po trase uvidí celou řadu romantických staveb rozmístěných po rozlehlém nížinném areálu. Mezi nimi bude například Dianin chrám, chrám Tří Grácií, lednický zámek se zahradou nebo známý minaret. Prohlídky objektů absolvujeme podle časových možností, přece jen je na tento výlet možné vzít i děti, se kterými se dá skončit v polovině trasy v Lednici a odtud se dopravit buď do Protivína či Břeclavi autobusem. Do Valtic a z Podivína se pojede vlakem, jízdné vyjde na zhruba 360 korun na osobu, lze se domluvit na skupinové jízdence.

Účast na obou výletech je na vlastní nebezpečí a odpovědnost. Oba výlety mají vytvořené události na Facebooku (viz odkazy níže), které doporučuji sledovat pro aktuální informace. Vyhrazuji si právo výlet nejpozději den předem zrušit s ohledem na předpověď nepříznivého počasí, jako je silný vítr, vytrvalý déšť nebo bouřky. A vzhledem k brzkému narození potomka si vyhrazuji právo výlet zrušit též z rodinných důvodů, tato informace by se v událostech objevila nejpozději dvě hodiny před časem srazu. Díky za pochopení.

FB událost Vandr v Sudetech
FB událost Lednicko-valtický areál
Další termíny Větrání

Komentáře

  1. Dobrý den, dovolím si vám při vašem výletě nabídnout podpůrný servis. V Podivíně provozujeme turistické centrum - nabízíme služby jako dopravu mikrobusem pro 7 osob a 7 kol na přívěsu, půjčovnu kol, parkování i občerstvení.
    Pokud váš výlet v Podivíně končí, velmi se vám může hodit možnost se před cestou domů OSPRCHOVAT. Osušky vám, samozřejmě půjčíme. Na vlak vás odvezeme.
    Neváhejte a rezervujte si naše služby na tel.: 778 800 991

    OdpovědětVymazat

Okomentovat