Větrání zavede turisty do ztracené Libavé

VÝLET SE KVŮLI NEPŘÍZNIVÉ PŘEDPOVĚDI POČASÍ PŘESOUVÁ NA JARO 2017. SLEDUJTE STRÁNKU VĚTRÁNÍ ZDE.

Cesta do ztraceného města, tak se jmenuje další z výletů Větrání, na který se mohou příznivci nenáročné turistiky se mnou vydat ve čtvrtek 17. listopadu. V plánu je pohodových deset kilometrů z Domašova nad Bystřicí do poněkud ztracené, avšak odnedávna znovu samosprávné obce Města Libavá.

Proč ztracené město? Libavá kdysi skutečně byla městem, dokonce sídlem soudního okresu, žilo zde přes dva tisíce obyvatel. Ti však byli především německé národnosti, a tak po druhé světové válce nejprve došlo k jejich vysídlení, aby krátce poté, kdy se město nadechlo k novému životu, byla obec úředně zrušena a stala se součástí nově vyhlášeného vojenského prostoru Libavá. Pod vojenskou správou tu došlo na četné demolice, mimo jiné poměrně nedávno byla stržena část zástavby náměstí, avšak Město Libavá z mapy nikdy zcela nezmizelo – na rozdíl od mnohých vsí a osad v okolí, které posloužily i jako kulisy pro vojenská cvičení.

Po zmenšení vojenského prostoru je Město Libavá znovu samosprávnou obcí, a tak sem můžeme zamířit na výlet, obhlédnout, co z někdejšího města po desítkách let vojenského úřadování zbylo. Není toho mnoho, ale zase nemůžeme říct, že by nešlo o nic zajímavého. Však uvidíte.

Trasa libavského Větrání bude mít start i cíl v Domašově nad Bystřicí. Než z Domašova dopoledne vyrazíme, zamíříme na zdejší vyhlídku nad kostelem a také si tuto obec trochu víc prohlédneme, přece jen při nedávném špacíru údolím Bystřice na to nebylo dost času. Potom již nabereme směr Město Libavá, po cestě zvlněnou krajinou Nízkého Jeseníku se pokusíme prozkoumat pozůstatky zaniklé vsi Bělá. V Libavé pak obejdeme zdejší zajímavosti, mezi kterými je třeba větrný mlýn na fotce výše, a před 16. hodinou odjedeme autobusem zpět do Domašova.

Účastníci výletu se sejdou v 8:40 před hlavním olomouckým nádražím. Zpět do Olomouce by se výprava měla vrátit před 17. hodinou. Celkové jízdné vyjde na zhruba sto korun. Účast je na vlastní nebezpečí a odpovědnost. Doporučuji teplé oblečení s reflexními prvky, pevnou obuv (byť trasa povede většinou po silnicích) a dostatek občerstvení.

Vzhledem k pokročilému podzimu může být v případě předpovědi silného větru, vytrvalých dešťových či sněhovým srážek výlet zrušen, a sice nejpozději v úterý 15. listopadu. Pro aktuální info sledujte událost na Facebooku, kde také můžete dopředu potvrdit svou účast.

Foto: web obce 

Komentáře