Šťastní a veselí, barokní veduta a sbírka na zámek - TurNovinky (49/2016)

Další porce novinek, které by mohly anebo přímo měly zajímat ty, kteří se rádi toulají a poznávají zajímavá místa naší země. Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři.

Na Jurkovičovu rozhlednu mezi svátky
Oficiální otevírací doba Jurkovičovy rozhledny na Karlově kopci v Rožnově pod Radhoštěm sice skončila v říjnu, do konce tohoto roku ale na ni ještě budete moci zavítat. Otevře se totiž mezi svátky, přesněji ve dnech 27. až 31. prosince, vždy od 10 do 16 hodin. Vyhlídkovou věž navrhl již v roce 1896 známý architekt Dušan Jurkovič, jenž vtiskl podobu chatám Maměnka a Libušín na Pustevnách nebo části Luhačovic; rozhledna však byla postavena teprve nedávno, v roce 2012.

Veduta Olomouce
Pokud zavítáte v nejbližších dnech do Olomouce, stavte se v UPointu, informačním centru Univerzity Palackého, na Horním náměstí. Vystavena tam je dosud neznámá barokní veduta zachycující pohled na město z Tabulového vrchu v první polovině 18. století. K vidění bude až do 17. února 2017.

Sbírka na Plumlov
Veřejnou sbírku na obnovu zámeckého areálu vyhlásili v Plumlově. Vybrané prostředky budou využity na opravu v říjnu shořelé střechy nízkého zámku a také na novou fasádu vysokého zámku, který se tyčí nad hladinou Podhradského rybníka. Dárci mohou své příspěvky zasílat na účet 2401083862/2010 (Fio banka). Více ke sbírce zde.

Malovaný Zlín
Zajímavým vánočním dárkem či suvenýrem může být kalendář na rok 2017, který vydali ve Zlíně. Stránky čtrnáctidenního kalendáře zdobí reprodukce malířských děl se zlínskými motivy. K dostání je ve zlínském informačním centru na radnici, stejně jako třeba nová kniha Letadlem a lodí světem s Janem A. Baťou za světovým obchodem.

Kostýmované prohlídky
Správa zámku v Boskovicích ve spolupráci s Divadelní a šermířskou skupinou Gonfanon zvou ve dnech 26. až 28. prosince na kostýmované prohlídky zámku. Ty začínají vždy v 16, 17, 18 a 19 hodin, je však nutné se dopředu nahlásit na telefonním čísle 732 388 007 nebo na e-mailu info@zamekboskovice.cz.

20 let v UNESCO
Už celých dvacet let je Lednicko-valtický areál na seznamu světového kulturního dědictví UNESCO, k zápisu došlo 7. prosince 1996.

Šťastní a veselí na hranici
Mimochodem ve Valticích můžete už poněkolikáté zažít netradiční konec roku. Na 30.prosince je v Muzeu železné opony připraven program Šťastní a veselí na hranici, jenž má být sváteční epizodou ze života pohraničníků. K tomu si budete moci prohlédnout výstavu hraček, které dostávaly pod stromeček děti za totality, a vyslechnete koledy, které už prý ani neznáme.

Komentáře