Valašské ledopády, návštěvnický rekord a četníci - TurNovinky (3/2017)

Ve třetích letošních Turistických novinkách si dáme tip, kam vyrazit za ledem, kam za četníky a kde můžete být svědky přesouvání kašny a budování nového přívětivého místa.

Ledová krása v Pulčínských skalách
Kaňon Alcona v Pulčínských skalách nedaleko Francovy Lhoty na Valašsku láká na zimní podívanou, několikametrové ledové rampouchy a další parádní ledové útvary zbarvené do oranžovo-hnědých odstínů díky mikroskopické řase, která v ledu žije. Ledopády je možné vidět v běžně nepřístupné, nejpřísněji chráněné části Pulčínských skal (jsou chráněné jako národní přírodní rezervace), do půlky března k nim ovšem vede speciální trasa, kterou vyznačila výše zmíněná obec. Trasa začíná u informačního centra v Pulčíně, místní části Francovy Lhoty. Nejlépe se sem dostanete po žluté turistické značce od nádraží v Horní Lidči.

Rekordní návštěva v Ostravě
1 301 639. Přesně tolik návštěvníků zavítalo během loňského roku do areálů Dolní oblasti Vítkovice v Ostravě. Je to o více než 180 tisíc návštěvníků více než v roce 2015, a přestože agentura CzechTourism vydává přehledy návštěvnosti až v létě, měly by být dřívější ostravské průmyslové areály ve Vítkovicích a pod Landekem nejnavštěvovanějším turistickým cílem na Moravě a ve Slezsku. V rámci celé České republiky by pak před nimi měly být atraktivity v Praze - v roce 2015 se v žebříčku Dolní oblast Vítkovice a Landek Park umístily hned za Pražský hrad, lanovkou na Petřín a zoologickou zahradou v Troji.

Na brusle k lednickému zámku
Lednický zámek je sice momentálně pro návštěvníky uzavřen, to však není důvod vyhýbat se mu nebo zahradám a parku, které ho obklopují, ty jsou přístupné celoročně a návštěvníci jsou vítáni též v zámeckém skleníku. Navíc správa zámku hlásí, že je možné bruslit na zamrzlé Dyji nebo na Zámeckém rybníku - a poznat okolí zámku jinak, než je možné po většinu roku. Zámek bude opět přístupný od prvního únorového víkendu.

Mimořádný vlak do Malé Morávky
Na trati z Bruntálu do Malé Morávky vlaky už nějaký pátek nejezdí, pouze speciálně vypravené jízdy. Na jednu z nich nyní zve Slezský železniční spolek. Mimořádný spěšný vlak bude vypraven 19. února, podrobnosti budou zveřejněny na stránkách spolku.

Podpora pro Baťův kanál a turistické značení
Nové mapy Baťova kanálu, dětské vystřihovánky, jízdní řády lodě Morava anebo účast na veletrzích cestovního ruchu, to je výtažek z plánů Sdružení obcí pro rozvoj Baťova kanálu a vodní cesty na řece Moravě, které spravuje Baťův kanál. Realizaci těchto plánů umožní dotace, kterou sdružení získá od Zlínského kraje. Podobně pak letos od kraje poputuje 400 tisíc turistům z KČT oblasti Valašsko - Chřiby na obnovu a údržbu turistického značení ve Zlínském kraji.

Stěhování kašny a nový sloup a památník v Olomouci
Olomoucké Kollárovo náměstí ležící v těsné blízkosti historického centra města nepatří k vyhledávaným turistickým lokalitám (a to ani přesto, že se objevilo v televizním seriálu Četnické humoresky), brzy by tomu však mohlo být jinak. Město plánuje revitalizaci tohoto prostoru, během níž dojde nejen k úpravám zpevněných ploch a zeleně, ale také k osazení sloupu, který bude upomínat na Václava Rendera, autora olomouckých barokních kašen či zakladatele sloupu Nejsvětější Trojice. Nový sloup doplní zdobné prvky od dalšího umělce, autora Arionovy "želví" kašny, Ivana Theimera. Zajímavé přitom je, že na Kollárově náměstí se v současnosti nachází druhá olomoucká Theimerova kašna, avšak nefunkční. Ta bude přemístěna do blízkých Čechových sadů. Nově se na náměstí objeví také památník Jana Kollára.

Četníci z Luhačovic
Pokud jste v programu České televize narazili na nový seriál Četníci z Luhačovic, jistě vám neušlo, že se nenatáčelo jen v proslulém lázeňském městě. Jak vyplynulo z prvních dvou dosud odvysílaných dílů, filmové Luhačovice se skládají mimo jiné z náměstí Jana Karafiáta v Jimramově, vlakové nádraží mají v Lednici a četnická stanice je umístěna na zámku v obci Lesní Hluboké u Velké Bíteše. Filmaři podle odvysílaných dílů zavítali také na zámek v Hošticích na Kroměřížsku nebo do tunelu na železniční trati u Domašova nad Bystřicí. Pokud tedy obrážíte na svých toulkách filmové lokace, můžete vyrazit...

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře

  1. Tak na ledopády v Pulčinských skalách rozhodně nechoďte! Není o co stát. Nechal jsem se zlákat reklamou a tuhle neděli 15.1.2017 jsem tam vyrazil. Doslova procesí lidí (jako na zjevení do Lurd). Samotný ledopád je v roklince asi tak 30x30m velké. Lidi se tlačí aby se k němu vůbec dostali. Prohlídka (podle toho kolik vás je a jak moc se toužíte u něj vyfotit cca 10minut. Za mě, prostě není o co stát. Škoda cesty. Opět se mi potvrdilo, že čím větší reklama tím víc je to k ničemu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Co se týče množství lidí, vsadil bych se, že takový nával byl jen nyní, protože se o ledopádu celkem dost psalo a o víkendu zrovna bylo hezky...

      Vymazat
  2. my jsme byli ve všední den a nebyl tam skoro nikdo... a ledopády nádherné...29.1.2017

    OdpovědětVymazat

Okomentovat