Výstava o výrobě piva a nejmladší lázně - TurNovinky 14/2017

Aktuální Turistické novinky jsou především o nových výstavách, na které můžete v těchto dnech vyrazit, také ale třeba o výhledech nebo novém průvodci Brnem, o kterém se toho dost namluvilo. Zcela záměrně jsou vynechány zmínky o Velikonocích, protože některé velikonoční akce byly zmíněny již posledně (najdete tady)...

To je Brno
Turistické informační centrum Brno vydalo na začátku dubna novou publikaci To je Brno, která má být autentickým průvodcem po jihomoravské metropoli. Mimo jiné představuje čtenářům lokality, které se běžně v průvodcích nevyskytují, zároveň ale také celkem bez respektu hovoří i okolních městech a obcích, což samozřejmě publikaci vysloužilo pořádnou dávku pozornosti. Více o průvodci si můžete přečíst zde. Koupit jej lze stejně jako suvenýry s motivy kritizované sochy Jošta nebo brněnského orloje v novém informačním centru v Panenské ulici, v novém parkovacím domě v sousedství Nové radnice, kde funguje od letošního ledna. Pokud byste TIC nenašli, protože na leteckých mapách i street view je zatím jen oplocené křoví, můžete objednat v e-shopu.

Lednice je lázeňským městem
Lednice se nově kromě zápisu v seznamu světového kulturního dědictví UNESCO může také chlubit statutem lázeňského města, jeho udělení schválila na konci března vláda. Lázeňský dům je přitom v Lednici v provozu už od roku 2007, i tak jde o nejmladší lázně u nás. Základním přírodním léčivým zdrojem je tu jodobromová voda, která patří obsahem jódu k nejkvalitnějším svého druhu v Evropě.

Věž sv. Jakuba se zavře
Pokud vyrážíte do Jihlavy, nenechte si ujít možnost výstupu na věž kostela sv. Jakuba. V květnu totiž začne oprava střechy kostela a podívat se na centrum Vysočiny z ptačí perspektivy nebude dva roky možné. Věž je v dubnu přístupná o víkendech od 10 do 13 a od 14 do 18 hodin. A když už v Jihlavě budete, mohly by vás zajímat ještě následující dvě novinky: Z uličky Malá Lazebnická, kterou se mimo jiné můžete z náměstí ke kostelu sv. Jakuba dostat, udělali místní venkovní galerii Nonstrop. A pokud zamíříte i do jihlavská zoo můžete si na pokladně zakoupit kromě jiných suvenýrů také poštovní známku vydanou k 60. narozeninám zahrady.

Virtuální rozhled z věže
A ještě jedna vyhlídka, tentokrát ovšem virtuální. Zatímco na věž radnice v Prostějově lze běžně za výhledy vystoupat (viz tady), věž kostela Povýšení sv. Kříže při druhém konci náměstí není turisticky přístupná. Pokud se však chcete podívat, jaký výhled věž nabízí, můžete tak nyní učinit alespoň na stránkách města zde.

Pivovarnická expozice
Na konci dubna se ve Znojmě poprvé návštěvníkům otevře nová pivovarnická expozice. Ta vznikla v areálu pivovaru v těsné blízkosti znojemského zámku a slavné rotundy sv. Kateřiny (viz článek o románských památkách) ve spolupráci s Národním zemědělským muzeem v Praze. Expozice mapuje tradici pivovarnictví na Znojemsku, seznámí i s hlavními pivovarskými surovinami, tedy vodou, sladem a chmelem, a se způsobem vaření piva od nejstarších dob až po současnost. Hlavním exponátem je původní technologické zařízení varny z roku 1930, které bylo vyrobeno ve Škodových závodech v Plzni a od roku 2010 je kulturní památkou. Expozice bude poprvé přístupná v rámci akce Brány památek dokořán 29. a 30. dubna, vždy od 9 do 17 hodin, a sice zdarma.

Poklady knížete Lichtenštejna
Slezské zemské muzeum v Opavě aktuálně vystavuje přes dvě stě padesát nejcennějších a umělecky nejhodnotnějších skvostů z darů knížete Jana II. z Lichtenštejna z let 1884-1929, a sice v rozsahu, v jakém nebyly k vidění více než sto let. Mezi exponáty je například vzácný obraz Hostina Lucase van Valckenborcha nebo kolekce tří desítek sochařských děl, nejobsáhlejší částí výstavy jsou exponáty užitého umění, mezi kterými je například bohatě zdobená postel s nebesy. Výstava potrvá do 13. srpna. Mimochodem Slezské zemské muzeum knížeti Janu II. z Lichtenštejna vděčí nejen za řadu cenných uměleckých děl, ale také za historickou výstavní budovu, která je jednou z nejkrásnějších opavských staveb.

Novinky z bruntálského muzea
Pro letošní turistickou sezonu připravilo bruntálské muzeum, pod které spadají zámek Bruntál, hrad Sovinec a kosárna v Karlovicích, několik novinek. Na bruntálském zámku si návštěvníci mohou prohlédnout odkryté a zrestaurované nástěnné malby ze 17. století nebo obnovenou štukovou výzdobu stropů. V zámecké expozici také přibyly nové exponáty. V průběhu letošního roku je ovšem nutné počítat s uzavřením velké části zámeckého parku kvůli rekonstrukci saly terreny. Opravovat se bude také zámecká kaple. Nové exponáty dokumentující život na venkově čekají na návštěvníky i v kosárně v Karlovicích, kde jsou navíc nově upraveny některé plochy s posezením. Na Sovinci je nově opravený interiér 1. brány a je možné absolvovat tzv. dlouhý okruh vedený po opevnění hradu, jehož součástí je i prohlídka podzemních prostor.

Ježkova továrna v muzeu
Muzeum Blanenska v uplynulém týdnu zahájilo výstavu věnovanou rodině Ježků a jejich továrně, která patřila k nejvýznamnějším podnikům na území města. Ježkovi měli v Blansku původně zámečnickou dílnu, později založili továrnu na stroje K. & R. Ježek Blansko, pozdější ADAST. Jejich výrobky byly oceňovány pro své kvalitní provedení a prodávaly se dobře i v zahraničí. Karel Ježek jako dlouholetý blanenský starosta měl přitom i velký podíl na tom, že bylo Blansko v roce 1905 povýšeno na město. Výstava seznamuje nejen s osudy rodiny, ale i s širokým výrobním programem továrny, její obchodní strategií a také s některými zaměstnanci. Přístupná je do 25. června na blanenském zámku.

Rekonstrukce osvobození
Je to sice až za měsíc, ale proč se nezmínit... Jedna z dochovaných olomouckých pevnůstek v okolí města, fort v Radíkově, ožije 8. května rekonstrukcí osvobozování města rudou armádou v květnu 1945. Fort bude ten den přístupný od 9 hodin, bude možné si prohlédnout jeho prostory, ale i dobový tábor. Bojové ukázky z konce druhé světové války přijdou na řadu ve 13 a 15 hodin, k vidění bude i legendární tank T34 a další bojová technika a vybavení.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře