Značky, rozhledy a koleje - TurNovinky 16/2017

Aktuální Turistické novinky přinášejí desítku čerstvých zpráv z různých koutů Moravy a Slezska, které více či méně souvisejí s turistickým ruchem. Tentokrát jsou hodně o vlacích, ale nejen o nich. Však uvidíte...

170 let tratě do Bohumína
Na úvod si dáme jednu zprávu, která nemůže čekat dále. Vypravením speciálního historického vlaku a výstavou si můžete v pondělí 1. května připomenout 170. výročí zahájení provozu na trati z Lipníka nad Bečvou do Bohumína. Slavnostní vlak vedený parní lokomotivou zvanou Šlechtična vyjede z Přerova, přičemž v Jistebníku přistoupí sám císař Ferdinand se svým synovcem Františkem Josefem a dalším doprovodem. Z Bohumína se pak vlak vydá na kolečko Ostravou a následně zamíří zpět do Přerova. Kromě této jízdy výročí tratě připomene také výstava v Železničním muzeu moravskoslezském na nádraží Ostrava - střed, které bude 1. května od 14 do 18 hodin otevřeno pro veřejnost zdarma. Kdybyste to však náhodou nestihli, nemusíte zoufat, výstava bude přístupná až do dubna 2018. Více k oslavě výročí zde.

Vlakem do Jemnice
Na první máj se vydá na cestu také výletní vlak mezi Moravskými Budějovicemi a Jemnicí. Nebude to ovšem letošní jediná výletní vyhlídková jízda; jednak se již jedna uskutečnila v únoru a jednak si na těchto stránkách můžete prohlédnout přehled jízd po zbytek roku. Jen dodejme, že o letních prázdninách tu vlaky jezdí podle pravidelného jízdního řádu vždy o víkendech.

Zahájení sezony na Osoblažsku
Na kolejích ještě zůstaneme, změníme ovšem jejich rozchod. V pondělí 8. května totiž startuje turistická sezona na Osoblažsku, což mimo jiné znamená, že na zdejší úzkorozchodnou trať z Třemešné do Osoblahy vyjedou po zimní pauze opět parní vlaky. V obou koncových stanicích je připraven i kulturní program s různými vystoupeními nebo prezentacemi místních zajímavostí. Přehled všech tematických vlaků na Osoblažské úzkorozchodné dráze a podrobnosti k zahájení sezony najdete tady.

Výletní jízdy v Mladějově
Sezonu se začátkem května zahajují také v Mladějově na Moravě nedaleko Moravské Třebové. Zdejší Průmyslové muzeum se po zimě otevře v úterý 2. května a až do konce září bude přístupné po všechny dny kromě pondělí od 9 do 15 hodin. A hned první květnovou sobotu se letos poprvé pro turisty rozjedou i vlaky na zdejší úzkokolejce pod Hřebečovským hřbetem. V květnu budou jezdit ještě v sobotu 20. Více na www.mladejov.cz.

Start lázeňské sezony
A ještě jedno zahájení sezony tentokrát zmíníme. O víkendu 12. až 14. května totiž odstartují letošní lázeňskou sezonu v Jeseníku. Na programu jsou zejména hudební vystoupení jak ve městě, tak v areálu Priessnitzových lázní, ovšem dojde také třeba na žehnání pramenů, promítání nejstarších snímků pořízených v Jeseníku nebo na příjezd parního vlaku. A přijede také sám zakladatel zdejších lázní Vincenc Priessnitz. Podrobnosti jsou k mání tady.

Dny s vyškovskou radnicí
Téměř skrz naskrz si ve dnech 16. a 18. května mohou zájemci projít a prohlédnout prostory historické budovy radnice ve Vyškově. V rámci Dnů s vyškovskou radnicí bude možné mimo jiné vystoupat na radniční věž, podívat se do obřadní síně, pracovny starosty či do dispečinku kamerového systému, kromě toho předvedou ukázky ze své činnosti dobrovolní hasiči a městská policie nebo si návštěvníci budou moci prohlédnout městské kroniky. Mimochodem o vyškovské radnici si můžete něco málo přečíst v seriálu Hej, páni konšelé.

Soukromé pokoje a kaple
Novou prohlídkovou trasu nabídne od 19. května návštěvníkům zámek Vranov nad Dyjí. Trasa nazvaná Soukromé pokoje a kaple přiblíží osudy zámku a jeho majitelů polských hrabat Mniszků a Stadnických v průběhu 19. a na počátku 20. století. Zpřístupněná bude až do konce září.

Levnější výhledy
Ostravský informační servis a Dolní oblast Vítkovice připravily pro návštěvníky, kteří se rádi kochají pohledem z ptačí perspektivy, příjemnou novinku - levnější vstupné na dvě nejvyšší ostravské dominanty. Za jednotnou vstupenku na věž Nové radnice (více o radnici zde) a na Bolt Tower ve Vítkovicích zaplatíte 200 korun, tedy o 50 korun méně při koupi vstupenek na každou z vyhlídek zvlášť. Vstupné přitom zahrnuje i 100minutovou komentovanou prohlídku Bolt Tower, tedy někdejší vysoké pece č. 1.

Jízdenka Jeseníky
Také letos bude možné pro cestování po oblasti Jeseníků využít jednodenní turistickou jízdenku Jeseníky. Ta je platná ve všech autobusech Arriva a vlacích GW Train Regio na linkách ve vymezené oblasti bez ohledu na to, zda je pracovní den či víkend či svátek, a je k mání ve variantě pro jednu osobu za 100 korun a pro skupinu maximálně 5 lidí za 250 korun. Více o jízdence tady.

Krajina značek
Vyzdvihnout práci značkařů, kteří neúnavně udržují značení turistických tras chce výstava fotografií Francouze Stéphane Couberta, kterou můžete až do poloviny června zhlédnout na zámku ve Žďáru nad Sázavou. Coubert na fotkách představuje turistické značky jako dočasná umělecká díla v krajině, krajina samotná tu ale hraje až druhou roli, stejně jako základní funkce značek, tedy dovést turistu či poutníka do cíle.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře