Jarní výlety zakončilo šternberské putování za historií i tichem lesa

Letošní větrací jaro je již minulostí. Poslední jarní výlet zavedl příznivce nenáročné turistiky jen kousek na sever od Olomouce, do Šternberka a přilehlých lesů, kde užívali krásy údolí říčky Sitky a zlehka nasáli historie tohoto města. Dost možná kvůli očekávanému deštivému počasí ale do terénu vyrazilo jen sedm větračů.

Výlet to byl organizačně jiný než všechny předchozí, větrači totiž podpořili Klub českých turistů a vybrali si jednu z tras jejich pochodu Po stopách historie Šternberka. Absolvovali ji ale po svém, když městskou historickou část víceméně vynechali a rovnou se vydali na okruh přes Dolní Žleb. Centrem města totiž prošli při cestě z nádraží ke startu pochodu v místním informačním centru a někteří ještě individuálně před odjezdem domů. Ne všichni větrači totiž jsou na historii…

Po přihlášení a koláčcích v informačním centru se tedy skupina vydala kolem šternberského hradu do lesů, za zády se jim při tom otevřel pohled na hanáckou rovinu s Olomoucí. Výhledy se ovšem brzy uzavřely a nabídly se jen v několika průsecích; ostatně bylo lepší koukat občas pod nohy, aby si člověk nenabalil na podrážky příliš bláta či nenabral do boty příliš vody, přece jen bylo po dešti. Během lesní procházky zaujala především zákoutí plná barevných náprstníků, ale také třeba turistické označníky zarostlé kůrou stromů.

Po sestupu do údolí, zpestřeném sběrem lesních jahod, ticho vystřídalo bzučení motorů modelů lodí, které svištěly po zdejším rybníčku. To žáci modeláři soutěžili a příliš jim nevadilo, že hladinu rybníka začaly čeřit také kapky deště. A ani větračům to nevadilo, byli na déšť připraveni. Co by však jeden nečekal, bylo setkání s velbloudy. Ne, že by výletníci zbytek cesty absolvovali na nich, ale bylo to zajímavé překvapení, takhle v údolí pod horami.

Vrchol výletu přišel ale záhy – kolotočářské houpačky stojící v areálu koupaliště. Okamžitě byly v pohybu a podle houpajících se bylo právě pohoupání na nich tím nejlepším kouskem historie na výletu. No… Brzy se pak již před výpravou znovu objevily dominanty města, tedy hrad a kostel Zvěstování Panny Marie, a tedy byl nablízku cíl pochodu. Tady větrači obdrželi diplomy a kalendář s fotkami ze Šternberska jako dárek a také cenné rady, kam jít na oběd a co případně ještě vidět před odjezdem domů.

Příští Větrání se koná 1. července a po nějaké době povede opět na Hřebečsko, tentokrát k rybníkům mezi Třebovicemi a Svitavami. Více na Facebooku.










Komentáře