Svatební šaty, parní jízdy a hradní kuchyně i půda - TurNovinky 23/2017

Polovina letních prázdnin je už pryč, a tak nastal čas podívat se, co uplynulé týdny přinesly nového v souvislosti s turistikou na Moravě a ve Slezsku. Popravdě není toho zrovna málo a je dost možné, že jsem něco přehlédl, nicméně pusťte se bez dalších úvodních slov do čtení...

Dřevěný kostel lehl popelem
Začneme bohužel smutnou zprávou. Těšínsko totiž přišlo o jednu významnou památku, při požáru zcela lehl popelem dřevěný kostel Božího těla ze 16. století na okraji vesnice Guty, která je součástí Třince. Kostel byl postaven nejspíše v roce 1563, podle odborníků byl unikátní ukázkou církevní architektury Těšínského Slezska. Ministerstvo kultury ČR a Národní památkový ústav krátce po požáru naznačily možnost vědecké rekonstrukce kostela, jako tomu bylo v případě kostela sv. Kateřiny v ostravské Hrabové nebo v případě chaty Libušín na Pustevnách.

Nové Turistické známky
Počet vydaných dřevěných Turistických známek, které si mohou turisté z navštívených míst odnést jako suvenýr či jako sběratelský kousek, se opět rozrostl. Nově se Turistickou známkou mohou pochlubit pěchotní srub MJ-S 15 Závora v Dyjákovicích na Znojemsku, Auto moto muzeum Oldtimer Kopřivnice nebo Univerzita Palackého v Olomouci, výroční Turistické známky byly vyrobeny například pro blížící se mezinárodní setkání kovářů Hefaiston na Helfštýně nebo turistický pochod Za vizovskú trnkú. A od počátku července je k mání také speciální letní edice známek Brány Jeseníků, o ní více zde.

Novinky z Mapy.cz
Mapy.cz v uplynulých týdnech přinesly celou řadu změn, z nichž největší je spuštění nových obsáhlejších, ale zároveň přehlednějších map a možnost prohlížet mapy, plánovat trasy či nechat se vést navigací i v offline režimu bez signálu - to ovšem zatím jen s mobily využívajícími Android. O dalších užitečných vychytávkách si můžete přečíst tady. Kromě toho Seznam spustil také své jízdní řády...

Mapa ostravských výletů
Dvacet pěších tras vedoucích na často navštěvovaná, ale i méně známá místa průmyslových i spíše venkovských částí Ostravy představuje nová mapa, kterou s podtitulem Cesty do ostravského (v)nitrozemí vydal antikvariát a klub Fiducia a spolek Za krásnou Ostravu. Koupit ji můžete v ostravských informačních centrech či zmíněném antikvariátu.

Rozhledna na Lázku opět přístupná
Milovníky rozhleden jistě potěší dobrá zpráva, která dorazila z lanškrounských médií - rozhledna Lázek, která se tyčí na moravsko-české hranici u obce Cotkytle (správně Pardubický kraj, okres Ústí nad Orlicí, historicky moravská obec), je opět otevřena. Rozhledna i bufet pod ní jsou otevřeny každý den, ve všední dny od 9 do 20 hodin, o víkendech od 8 do 21 hodin.

Šternberk otevřel kuchyni
Nahlédnout do někdejší lichtenštejnské kuchyně mohou nově návštěvníci hradu ve Šternberku. Ta je přístupná v rámci nového prohlídkového okruhu, zpřístupněného v polovině červenci, jehož trasa vede technickým zázemím hradu, mimo jiné přes pokoje služebnictva nebo až na půdu, kde si návštěvníci mohou prohlédnout funkční strojovnu výtahu. Co se týče zrekonstruované kuchyně s původními kachlovými kamny, ta je také plně funkční a podle kastelánky ji chtějí využít i pro různé tematické večery, kde by zvaní hosté předváděli své kulinářské dovednosti.

Opravená nárožní věž
Také zámek v Lysicích se může pochlubit rozšířením prohlídkových okruhů - v závěru července byl v rámci druhého okruhu zpřístupněn návštěvníkům rondel, nárožní věž v severovýchodním rohu zámku, která plní funkci schodiště spojujícího interiéry se zahradou. Revitalizace věže navázala na loňské opravy fasády severního křídla zámku.

Svatopluk povstal na Nákle z pískovce
Bájemi opředený vrch Náklo, který je podle některých badatelů místem někdejšího centra Velké Moravy, zdobí od počátku července nová socha, a sice samotného krále Svatopluka. Ve zdejší venkovní galerii byla slavnostně odhalena během čtrnácté Cyrilometodějské pouti. Vrch Náklo se nachází mezi Ratíškovicemi a Milovicemi na Hodonínsku, autorem sochy je ratíškovický řezbář Jiří Šťastný.

Veligrad na Modré
A ještě jednou Velká Morava. V Archeoskanzenu v Modré u Velehradu, který ukazuje možnou podobu velkomoravského hradiště, totiž ve dnech 12. a 13. srpna proběhne další ročník historického veletrhu s ukázkou boje o hradiště Veligrad 2017. Informace k programu jsou k mání tady.

Tenkrát v Hardeggu
Hardegsská vyhlídka patří k vyhledávaným výletním místům v Podyjí, stejně tak jsou oblíbené procházky rakouským městečkem Hardegg na protějším břehu Dyje. Novým lákadlem na výletech do těchto romantických míst může být návštěva částečně zrekonstruované budovy někdejší české celnice, v níž je k vidění výstava historických fotografií Tenkrát v Hardeggu a také tu turisté mohou načerpat informace a tipy na další výlety po národních parcích Podyjí a Thayatal. Do konce srpna je otevřeno každý den od 10 do 17 hodin. A když už o Podyjí mluvíme, víte, že se můžete na YouTube podívat na nový dokument Obrázky z Podyjí?

Frenštát na dlani
Až do 29. září mohou turisté vystoupat na radniční věž ve Frenštátě pod Radhoštěm a podívat se tak na město a jeho okolí z výšky. Při výstupu je navíc možné si prohlédnout výstavu fotografií města z 50. a 60. let. Věž je otevřena vždy ve středu, čtvrtek a pátek od 10 do 14:30, v jiné dny po předchozí telefonické domluvě v informačním centru.

Příběhy moravských vinařů
Již od druhé polovin června putuje po moravských zámcích výstava Příběhy moravských vinařů, která ukazuje krásu staletého řemesla okem prestižního fotografa Jiřího Salika Slámy, držitele Czech Press Photo. Po premiéře ve Slavkově je výstava aktuálně k vidění na zámku v Kroměříži a také v Buchlovicích, poté se rozjede na další místa na Moravě i v Čechách.

Zlínské nevěsty
Něco spíše pro dámy. Desítky svatebních oděvů a doplňků z let 1800–2000, včetně dokonale věrné repliky šatů, které měla ve svůj svatební den budoucí manželka Tomáše Bati, mohou návštěvníci vidět na výstavě Zlínské nevěsty v Muzeu jihovýchodní Moravy. Výstava je přístupná do 1. října v prvním podlaží budovy 14 Baťova institutu.

Parní léto na jihozápadě
Na trati Kostelec u Jihlavy - Telč - Slavonice se můžete ve vybraných termínech svézt parním vlakem, s platnou vstupenkou je pak možné navštívit ve městech po trati v muzeích či železničních objektech anebo získat slevu na vstupném na telčský zámek. Více informací a termíny výletních jízd najdete tady.

Oprava cesty kolem Švýcárny
Z důvodu opravy cesty kolem jesenické chaty Švýcárna dochází k dočasným omezením na zdejších turistických trasách. Aktuálně jsou uzavřené části zelené a modré turistické trasy, a sice úsek zelené Petrovka - Kamzík - Slatě, modré Výrovka - Kamzík, a úsek modré cyklostezky Petrovka - Kamzík - Slatě. Turisté mohou jako náhradní trasu využít červeně značenou trasu na Červenohorské sedlo.

Stavební práce na Špilberku
V polovině července začala rekonstrukce vodojemů a severního přístavku na brněnském Špilberku, kvůli stavebním pracím je návštěvníkům uzavřen vchod na hrad od centra města a jediným vstupem je tak brána v Gorazdově ulici. Bude tomu až do října příštího roku. Provoz Muzea města Brna není pracemi nijak omezen.

Výběr ze srpnových kulturních akcí
Valašské muzeum v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm první srpnový víkend ožije mezinárodním festivalem folkloru Janošíkov dukát (program) a o týden později Starodávným jarmarkem (info). Folklorem bude o tomto víkendu žít také Jablunkov (info o festivalu Gorolski swieto), Bouzov zase turnajem markraběte Jošta (info), v termínu 18. a 19. srpna se pak nad hrad opět vznesou balony. Hrad Pernštejn bude o první srpnové neděli patřit dětem (info), Znojmo zase už od pátku Slavnostem okurek (info). Třebíč ožije ve dnech 18. až 20. srpna Slavnostmi tří kápí s rytířským turnajem (program). Poslední srpnový víkend pak bude na Helfštýně patřit mezinárodnímu setkání uměleckých kovářů Hefaiston (program), v Moravské Třebovou tou dobou vyvrcholí oslavy 760 let města (program) a ve Frýdku-Místku, který o deset let méně, můžete navštívit Historické slavnosti (info).

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, shrnují zajímavé novinky týkající se turistiky na Moravě a ve Slezsku. Běžně se je snažím vydávat s týdenní periodicitou, nyní přes letní prázdniny alespoň jednou měsíčně. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře