Dubnová Větrání povedou podél kolejí a lužním lesem

Severní dráha císaře Ferdinanda a Litovelské Pomoraví. Co tyto dva pojmy spojuje? Přece to, že se kolem nich točí dubnové výlety Větrání, na které se se mnou můžete vydat. Na první z nich již tento víkend.

První z dvojice putování dostalo název Podél Ferdinandky. Ferdinandka se přezdívá trati mířící přes Přerov na sever na Ostravu, my projdeme asi ten nejzajímavější úsek u Lipníka nad Bečvou. Vystoupíme v Drahotuších a po prohlédnutí místních zajímavostí zamíříme ke Slavíči, kde je uprostřed obce tunel, o kterém se říká, že byl postaven jen z císařova rozmaru. Přímo u něj si ale řekneme, jak to bylo doopravdy. U sousední Jezernice zase trať překonává terén po téměř 350 metrů dlouhém viaduktu. Od jeho oblouků se pak již podél řeky Bečvy vydáme na Lipník, do cíle cesty. Na výlet se vyráží v sobotu 14. dubna, sraz v 7:35 před olomouckým nádražím.

Dva týdny nato se vydáme na špacír po Litovelském Pomoraví, z Horky nad Moravou do Litovle. V prvním úseku, kdy si mimo jiné prohlédneme areál centra ekologických aktivit města Olomouce Sluňákov, by nás měli doprovodit i budoucí účastníci Expedice přes bar, kterou chystají studenti Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého pro desítku zájemců se zdravotním postižením. Ti se odpojí v Hynkově, kde mají další program, my budeme pokračovat dále podél meandrů Moravy a jejích přítoků k Litovli, našlapeme asi 18 kilometrů. Sraz je v 8:15 před olomouckým hlavním nádražím.

Podrobnosti k oběma výletům najdete na stránce Větrání. Jen si dovolím upozornit, že se vyplatí sledovat průběžné aktualizace těchto informací, nejen kvůli předpovědi počasí.

Komentáře