Letní výlety lákají do kopců, lesů i pod mosty

Ani o letních prázdninách nebudou příznivci pěší turistiky ochuzeni o výlety Větrání. Zamíříme do Moravského Švýcarska nebo na Tišnovsko, také ke Kopřivnici a dvakrát se podíváme i do východních Čech. Nejprve ale vystoupáme poslední červnovou sobotu na beskydský Velký Javorník, ale o něm už jsem se zmiňoval dříve...

Vezměme to postupně. Na první z červencových výletů vyrazíme v neděli 15. července k Adamovu. Naplánoval jsem tu patnáctikilometrové kolečko vedoucí z hlubokého údolí řeky Svitavy k Vranovu s poutním kostelem a klášterem paulánů, další pěkný, gotický kostelík uvidíme ve Svaté Kateřině. Poté se vrátíme zpět k řece Svitavě, avšak zamíříme znovu do kopce, k Novému Hradu, pod nímž proudí v tunelech desítky vlaků z Brna a do Brna denně. No a pak návrat do Adamova.

O něco dále než běžně od Olomouce se vydáme i o týden později, v sobotu 21. července, na prvním ze dvou východočeských výletů – ale budeme jen kousek za moravskou hranicí a vlastně většinu dne na území někdejšího Hřebečska, mého rodného kraje. Jedním z cílů této cesty, na níž si užijeme do sytosti lesa (ale také asfaltu), budou zaniklé lázně Balda a pak také rodiště hudebního skladatele Bohuslava Martinů, Polička. Devatenáctikilometrová trasa možná nebude pro každého a výlet nebude nejlevnější, co se jízdného týče, ale tak už to občas bývá.

A pojďme na srpen. Hned první srpnovou sobotu si opět vyjdeme na kopec, necháme se totiž žlutou značkou dovést z Frenštátu pod Radhoštěm na Šostýn, odkud je průmyslová Kopřivnice, domovina Tatry, jako na dlani. Také jsou tu třeba zbytky hradu. Když bude čas a chuť, můžeme si nějaké ty tatrovky prohlédnout ve zdejším muzeu (ale byli jsme tam nedávno...) anebo si trasu protáhnout až do Příboru, uvidíme.

Na neděli 12. srpna je pak v plánu výlet, který bude hodně o mostech, respektive železničních viaduktech. Půjdeme totiž z Řikonína do Tišnova a mostních oblouků potkáme požehnaně, včetně toho největšího, jímž se honosí Most míru v Dolních Loučkách. Podíváme se ale také do areálu kláštera Porta Coeli v Předklášteří, ať to není putování jen o mostech.

A jsme u posledního výletu letních prázdnin a také čtvrtého ročníku Větrání (jedeme podle školního roku od podzimu 2014), to bude ten druhý východočeský, ale tak trochu ve stopách jednoho velkého Moravana, učitele národů Jana Ámose Komenského. V neděli 2. září totiž vyjedeme vlakem až do Brandýsa nad Orlicí, kde Komenský strávil tři roky života, a pak se podél Tiché Orlice vydáme po svých do Ústí nad Orlicí, místy, kde i pendolino musí jet krokem...

Podrobnosti k výletům najdete průběžně na stránce Větrání.

Komentáře