Podzim můžete přivítat na Velkém Kosíři a Kelčském Javorníku

Výšlapy na hanáckou velehoru Velký Kosíř a nejvyšší vrchol Hostýnských vrchů Kelčský Javorník zahájí už pátý ročník výletování se mnou zvaného Větrání. Na Kosíři se přitom ohlédneme za výlety v uplynulých dvanácti měsících a podzim přivítáme tak trochu piknikově.

Tradiční výstup na Velký Kosíř alias hanácké Mont Blank je naplánován na sobotu 22. září. Naše trasa povede z Čelechovic na Hané, u nichž navštívíme Růžičkův lom, do Čech pod Kosířem a odtud to vezmeme ke kosířské rozhledně tou nejprudší možnou cestou, tedy po žluté. Pod rozhlednou posedíme, a když obsluha rozhledny dá a povolí, posedíme jako každý rok u ohně a opečeme buřty a vystoupáme na rozhlednu. Pokud nedá (zatím se nelze dovolat a e-mailový dotaz zatím bez reakce), nahradí buřty buchty a jiné dobroty, co kdo přinese. A vyhlásím tu nejaktivnější větrače uplynulého větracího roku. Pokračovat poté budeme na Malý Kosíř, kde si prohlédneme zdejší novou kapli sv. Antonína (mrkněte sem) a první podzimní výlet zakončíme v nedalekých Slatinicích.

Výšlap na Kosíř můžeme brát jako takovou rozcvičku na nejvyšší hostýnský vrchol Kelčský Javorník, na který vyrazíme o týden později, přesněji v pátek 28. září. Vyšlápneme si na něj z Podhradní Lhoty, cestou se můžeme zastavit na zříceninách hradů Šaumburk a Nový Šaumburk. Na Javorníku si samozřejmě nenecháme ujít výhled ze zdejší pěkné rozhledny (zmiňoval jsem ji v článku o zajímavých rozhlednách), ta je volně přístupná, takže bude záležet jen a jen na počasí. Žlutou značkou se potom necháme dovést dolů do Bystřice pod Hostýnem. Bude to poněkud náročnější, ale určitě bude tento výšlap stát za to. A navíc odpočinkový bude další z podzimních výletů, hned první říjnovou neděli totiž vyrazíme na rovinaté Opavsko, ale o tom až příště...

Podrobnosti k oběma zářijovým výletům i další podzimní termíny Větrání jsou k dispozici na stránce Větrání.

Komentáře