PF 2020

Vážené čtenářky, vážení čtenáři, drazí příznivci,

děkuji vám za přízeň v letošním roce a přeji klidné a pohodové Vánoce a v novém roce především zdraví, více radostí než starostí a samozřejmě spoustu našlapaných kilometrů (nejen) po moravských a slezských zajímavostech, ať už to bude na Větrání či jiných turistických výpravách.

Do konce roku 2019 ale ještě pár dní zbývá a lze tak ještě leccos stihnout. Kromě předsilvestrovského Větrání v Moravském krasu, na které vyrážíme 29. prosince, se můžete vydat na některou z hromady turistických akcí, které najdete v kalendáři, anebo třeba na některý z hradů a zámků, které nabízejí vánoční či silvestrovské prohlídky a programy. Co například chystají hrady a zámky ve správě Národního památkového ústavu?

Na Bouzově se bude na Štědrý den nadělovat. Na každého návštěvníka čeká v Rytířském sále malá pozornost. Na Štěpána a následující den je pak možné absolvovat vánoční prohlídky hradu se zpěvem koled a výtvarnou dílnou. A otevřeno bude i na Silvestra. Ale pozor, prohlídky je nutné si dopředu rezervovat. Kontakt a další info zde.

Na Štěpána na Buchlově otevřena brána – to je název programu více než výmluvný. Chřibský hrad nabídne otevřené purkrabství, výstavu historických betlémů, zpívání koled, také třeba ochutnávky zabijačkových specialit. Více tady.

Vánoční atmosféru nabídne také zámek Hradec nad Moravicí. Těšit se můžete na historické dekorace, pozoruhodné předměty ze zámeckých sbírek a také dobové dárky, hračky a betlémy. Podívejte se na web zámku.

Na Boží hod a na Silvestra návštěvníci najdou otevřené dveře i na zámku v Lysicích. Během prohlídek vánočně vyzdobeného zámku se dozvíte, jak vypadaly Vánoce u šlechty. Info tady.

Hrad Šternberk nabídne na Boží hod poetické prohlídky svých prostor, budou se mimo jiné číst Příběhy vánoční noci. Na prohlídky je však nutné se dopředu přihlásit. Zato na Silvestra můžete přijít na hrad bez rezervace a můžete si vyzkoušet například závod v bludišti. Více zde.

Vánoční prohlídky vyzdobených interiérů připravili také na zámku ve Velkých Losinách. Vyrazit na ně můžete ve dnech 28.–30. prosince. Na Silvestra jsou pak přichystány prohlídky přímo s kastelánkou zámku. Blíže tady.

Do 29. prosince bude otevřený zámek ve Vizovicích. V zámecké kapli si můžete prohlédnout valašské betlémy, ve výstavních prostorách v přízemí zámku je pak k vidění výstava Vánoční pelíšek s tematikou vánočních filmů a pohádek. Více na webu zámku.

Komentáře