Takový obyčejný zelený altán nad městem

Hrad, jeden z největších kostelů na Moravě, závodní trať Ecce Homo, muzeum Expozice času... Šternberk nabízí řadu zajímavostí stojících za zvýšenou turistickou pozornost, ovšem jestli lze tomuto městu na úpatí Nízkého Jeseníku něco opravdu závidět, pak je to fakt, že z centra jste za zhruba čtvrt hodiny v lese. Trochu se u toho tedy zpotíte při výšlapu do kopce, ale v lese (a vlastně i tak trochu na horách)! Svahy nad městem provedou naučné stezky Prabába a Zelená stezka, druhá jmenovaná vede přes Lipinu až téměř pod větrníky u Horní Loděnice a k Těšíkovské kyselce, to už je pěkná procházka. Stejně tak se můžete vydat lesy za městem hlouběji do nitra přírodního parku Sovinecko, proti proudu říčky Sitky – na její údolí už jsem před lety upomínal v tomto "zimním" tipu na výlet (a nad Dolní Žleb jsme se podívali i s jedním Větráním coby účastníci turisťáku KČT Šternberk).

Ať už se chcete při návštěvě města vydat kilometry od jeho středu nebo vám postačí jen krátká procházka ve stínu stromů, určitě nevynechejte Zelenou budku, vyhlídkový altán, ze kterého je většina města a jeho okolí jako na dlani a dvojvěží kostela Zvěstování Panny Marie skoro na dosah. Nutno dodat, že Zelená budka není žádná nedávná záležitost, naopak v příštím roce oslaví už 110 let od svého vzniku – v roce 1913 tuto vyhlídku nechal vybudovat kníže Jan II. z Lichtenštejna, zvaný Dobrotivý, který mimo jiné inicioval i generální rekonstrukci a přestavbu šternberského hradu na své letní sídlo a patřil k významným podporovatelům veřejného života a například i rozvoje turistiky na svých panstvích. Původně se také altán nad městem, který se stal a je stále oblíbeným vycházkovým místem, nazýval jako Lichtenštejnská vyhlídka.

Dlouhou dobu již je nicméně známa jako Zelená budka a nezměnil na tom nic ani pokus jakéhosi vandala či recesisty, který altán krátce po rekonstrukci ke 100. výročí vzniku přetřel narůžovo. Barva by ale možná neměla vliv na návštěvnost místa, vždyť podstatný je ten výhled – při dobrém počasí má být vidět v dáli i Olomouc nebo Uničov... O tom jsem se ale třeba já nemohl při své návštěvě přesvědčit, protože jsem sem zavítal zrovna v době, kdy se od Olomouce blížila vydatná dešťová přeháňka a po chvíli nebylo přes hustý déšť vidět málem nic. Ještě se mi podařilo něco vyfotit, ale pak už jsem se raději dal na úprk. Až jsem pod deštníkem přeběhl město na vlakové nádraží, pršet přestalo. Tedy asi si budu muset sem vyšlápnout znovu... Snad budete mít napoprvé větší štěstí! 


Komentáře