Na procházce k božím mukám

Víte, kde mají takováto pěkná boží muka? Stojí v poli u Střeně, obce obklopené lužními lesy Litovelského Pomoraví, a září novotou. Prošla totiž před nedávnem obnovou do původní podoby a jsou vedle dřevěných křížů či opravené kaple ve středu vsi příkladem toho, jak tu pečují o své drobné památky. Samotnou rekonstrukcí to však neskončilo, na loňské květnové posvěcení božích muk později navázala výsadba ovocné aleje, která vymezila krátký procházkový okruh po polňačkách v blízkosti vesnice a hrází na okraji lesa (který mimochodem aktuálně už zdálky voní medvědím česnekem). 

Boží muka v těchto místech stála už před stoletím, při staré cestě ze Štěpánova přes Střeň a Březové do Litovle a mimo jiné se o nich tradovalo, že jsou památkou na nějakou tragickou událost nebo že jsou pod nimi uloženy hroby neznámých bojovníků. Původní drobná stavba zanikla při scelování pozemků v roce 1936, to však nenechal být tehdejší starosta Josef Coufal a postavil boží muka nová – na což upomíná nápis na jedné ze stran obnovené stavbičky. A Coufalům na božích mukách v polích záleželo i později. Když byla v 60. letech poškozena, syn stavitele se společně s dalšími občany zasloužil o jejich opravu. Do nedávné obnovy však boží muka měla výrazně odlišnou podobu, když vrchní část s výklenky pro obrázky stála na silném sloupu. S postupnou obnovou místa se přitom začalo už v roce 2014, kdy došlo k úpravě okolí a obrázky z výklenků byly předány k restaurování. Zásadní práce se však odehrály až v roce 2022, kdy byla nalezena kresba původní podoby božích muk a obec na obnovu získala dotaci. 

Výklenky obnovených božích muk zdobí obrázky Panny Marie, Ježíše Krista, sv. Cyrila a Metoděje a sv. Isidora, na podstavci si lze přečíst kromě výše zmíněné připomínky jejich stavitele i verše Josefa Václava Sládka "Velké, širé, rodné lány, jak jste krásny na vše strany, buďte vy nám požehnány". U stavby je možné posedět na lavičce, přičemž za pár let bude možné si k tomu posezení dát i některý z plodů ovocných stromků v aleji. 

Když jsem na boží muka náhodou na mapě narazil, došlo mi, že i když jsem kolem Střeně v minulosti několikrát procházel po červené značce, která v Pomoraví spojuje Horku nad Moravou a Litovel, samotné obci jsem vlastně nikdy pozornost nevěnoval. Ono vlastně ani moc důvodů nebylo a není, když tu nenajdete žádnou výraznější památku a za občerstvením by to byla z červené poněkud zacházka. Nyní jsem sem ale vyrazil "na skok" po práci – jednak si vyfotit opuštěnou secesní nádražní budovu, která by brzy měla projít rekonstrukcí a ožít a jednak se podívat právě k objeveným božím mukám. A tak mi z toho vznikla krátká, čtyřkilometrová trasa tak akorát na pohodu zvládnutelná ve všední den mezi příjezdem vlaku od Olomouce a odjezdem následujícího zpět. Komu by se takovýto tip na rychlou odpolední trasu hodil, může kliknout sem pro mapu. Nutno ale dodat, že déšť může razantně snížit průchodnost trasy. Zrádný může být především úsek kolem železničního koridoru, zejména pak podmáčený prostor mezi památnými duby a propustkem pod tratí, kde jsem musel dobře koukat, kam šlapu...






Komentáře

  1. Skvěle formulováno! Váš příspěvek je výjimečný a nabízí zasvěcené perspektivy. Díky, že jste se podělil o své moudro. Vyzkoušejte naše nové průvodce hrou Aviator.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat