Výlety do konce roku: Kosíř, Račí údolí nebo Město Libavá

Nejvyšší hanáckou horu, Moravský Betlém, ztracené město nebo vyhaslou sopku nabídnou výlety Větrání, které plánuji do konce letošního roku. A kterých se vy samozřejmě můžete zúčastnit. Kam že se to tedy společně podíváme?

Druhou říjnovou sobotu odstartuje třetí "akademický" ročník Větrání (však je pořádám jako zaměstnanec univerzity od října 2014) výstupem na hanácký Mont Blank, tedy Velký Kosíř, který se zvedá západně od Olomouce. K půvabné rozhledně na jeho vrcholu vyrazíme ze Slatinek, pod rozhlednou si opečeme buřty a poté sejdeme do Čech pod Kosířem, kde podle času a momentálního rozhodnutí navštívíme jedno z muzeí. A že jich tu mají - muzeum kočárů, hasičské muzeum a na zámku pak mimo jiné expozici o filmech Jana a Zdeňka Svěrákových. Nutno dodat, že výstup na Kosíř je také součástí seriálu Putování Moravou spolku Moravská národní obec, jehož jsem členem. 

Hned týden nato, v neděli 16. října, se vydáme daleko na sever, a sice až do nejsevernějších končin Olomouckého kraje. Z městečka Javorník se projdeme do Račího údolí k nedávno opravené tančírně Georgshalle, secesní perle Rychlebských hor. Cestou si prohlédneme i samotný Javorník a zastavíme se u zámku Jánský vrch, který díky komiksovému ztvárnění Jaromíra 99 zná nyní celý svět jako onen kafkovský zámek. A aby toho nebylo málo, strávíme pořádný kus ve vlaku, na trati Aloise Nebela, která by už měla být otevřena po druhém pokusu o rekonstrukci. 

Státní svátek 28. října pak můžete se mnou strávit na pohodové procházce údolím řeky Bystřice z Hrubé Vody do Domašova nad Bystřicí, v té době už by jistě bude oblečené do všech možných podzimních barev. Na druhou stranu ale také hrozí mlha jako mléko, tak se necháme překvapit. Nicméně i tento výlet je vhodný pro děti, na třináctikilometrové trati není skoro žádná zrádná překážka. Skoro...

Tři výlety jsou naplánované i na listopad. V sobotu 5. listopadu to bude výšlap na Bílou horu, tak trochu tematický, ovšem nepůjde o Bílou horu v Praze, nýbrž Bílou horu mezi Kopřivnicí a Štramberkem, přičemž hora vůbec není cílem, jen zpestřením na trase. Nabízí se totiž jiné možnosti - kopřivnické technické muzeum (psal jsem o něm zde) a samozřejmě malebný Štramberk, zvaný též jako Moravský Betlém (o něm se už tady také psalo), jehož roubenkám vévodí kamenná věž Trúba. Uvažovaná trasa z Kopřivnice přes Bílou horu do Štramberka na uši a pak na vlak domů má něco kolem devíti kilometrů, takže pohoda pro všechny. 

To Cesta do ztraceného města 17. listopadu bude jiné kafe. Nejdelší podzimní výlet. Vlakem se dopravíme do Budišova nad Budišovkou, odkud se po svých vydáme směr vojenský prostor Libavá. Ovšem jeho hranici nepřekročíme, to ani bez povolení nejde. Naštěstí se hranice vojenského prostoru posunuly, a tak cesta k poutnímu místu Stará Voda je "civilní", stejně tak pokračování do onoho ztraceného města, totiž Města Libavé. Proč ztraceného? To uvidíte. Ale připravte se na 19 kilometrů, nebude to jednoduché. 

Závěr listopadu a de facto i větracího podzimu obstará v sobotu 26. listopadu výšlap ke kostelu sv. Martina nad obcí Luleč nedaleko Vyškova, který je stavební dominantou Vyškovské brány, kterou procházejí dálnice a železnice z Hané na Brno. 

Do konce roku zbývá ještě zmínit prosinec, kdy jsou v plánu pouze dva výlety - předvánoční a předsilvestrovský. Ten předvánoční zamíří v sobotu 17. prosince do jesenického podhůří. Nepůjde o žádný náročný výšlap, jen se projdeme z Rudy nad Moravou přes kopec do Šumperka, kde se pak ohřejeme u punče. 

Poslední Větrání roku 2016 se pak vrátí na sopečné Bruntálsko, kde máme od loňského roku nevyřízené účty. Vloni na podzim jsme totiž chtěli Venušinu sopku, kvůli silnému větru jsme ale nakonec vzali zavděk bližším Uhlířským vrchem. 30. prosince ale tu Venuši zdoláme. Nakonec proč neoslavit konec roku na vyhaslé sopce?

Toliko k termínům a lokalitám výletů. Zbývá ještě dodat několik zásadních informací. Účast na všech výletech je zdarma (neplatíte žádné startovné, zápisné atp.), ale na vlastní nebezpečí. Vyplatí se přihlásit na výlet v události na Facebooku a tuto událost pak dále sledovat, mimo jiné i kvůli případnému zrušení či přesunutí. Ke zrušení, přesunutí či změně trasy výletu může dojít zejména kvůli počasí a vyhrazuji si právo na rodičovské důvody, neboť děti jsou budoucnost národa. 

Kompletní přehled všech výletů a odkazy na facebookové události a propozice najdete postupně na této stránce!

Komentáře