S červnovými výlety se ocitnete na hranici, u vody i ve výškách

Stejně jako v květnu i v posledním měsíci školního roku se vydáme na tři větrací výlety, na kterých by každého mohlo něco zaujmout. Nebude chybět horský výstup a rozhledny a zavítáme také k Baťovu kanálu či vinným sklípkům. Pokud už teď cítíte, že by některý z výletů mohl být ten váš, pokračujte dále ve čtení.

Na prvním červnovém výletu se v sobotu 9. podíváme na Slovácko. Ano, to je ten Baťův kanál a vinné sklípky. V plánu je skoro osmnáct kilometrů, výchozím místem je nádraží v Rohatci, odkud se vydáme přes Sudoměřice a Petrov do mekky moravských lidových tradic, do Strážnice. Po cestě se projdeme po březích Baťova kanálu, nakoukneme do slavné uličky vinných sklípků v petrovských Plžích a samozřejmě si prohlédneme zajímavosti Strážnice s tím, že pokud bude dost času, můžeme se podívat i do skanzenu. Protože se budeme pohybovat po státní hranici se Slovenskem, nezapomeňte si občanku – kdyby náhodou...

Průkaz se bude hodit i na následujících výletu o týden později, v sobotu 16., tentokrát se ale budeme pohybovat po hranici s Polskem. Zavítáme totiž do Osoblažského výběžku. Sice se nepodíváme do samotné Osoblahy, vystoupáme však na unikátní rozhlednu na Hraničním vrchu, projdeme téměř zaniklé Pelhřimovy a v cíli cesty se podíváme k zámku ve Slezských Rudolticích a také nasedneme na zdejší úzkokolejce na vlak, který nás pak trochu přiblíží domovu.

Letní prázdniny pak začneme poněkud zostra, vlastně zprudka. V sobotu 30. června totiž vystoupáme na nejvyšší vrchol Veřovických vrchů Velký Javorník, a až se vydýcháme a pokocháme výhledem na okolí ze zdejší rozhledny, sestoupíme přes Horečky do Frenštátu pod Radhoštěm. Protože trasa bude podstatně kratší než obvykle, můžeme si projít například i expozici Život v korunách stromů. Anebo sjet zdejší skokanské můstky?

Podrobnosti k červnovým výletům, stejně jako třeba termíny na letní prázdniny najdete na stránce Větrání.

Komentáře