Obří sekera a předvánoční Štramberk, to jsou lákadla Větrání do konce roku

Již jen dva měsíce zbývají do okamžiku, kdy za výbuchů ohňostrojů skončí rok 2018. Ať už do té doby bude počasí (téměř) jakékoliv, můžete se mnou vyrazit ještě pětkrát do terénu. V listopadu se pod hlavičkou Větrání podíváme na Odersko a Konicko, v posledním měsíci roku pak projdeme kousek Podbeskydí či Hanušovické vrchoviny a také oslavíme větrací kulatiny.

Na první z listopadových výletů vyrazíme již za tuto sobotu, vlastně se o něm zmiňuji jen pro kompletnost zbývajících větracích termínů, neboť kapacita výletu je již naplněná. Ale můžete to brát jako inspiraci pro některý z vašich budoucích výletů... Ráno se dopravíme do Oder, po krátké prohlídce historického centra tohoto města, které se před desítkami let (před zásahem komunistické úderné pěsti) mohlo chlubit i zámkem, se vydáme na zhruba osmnáctikilometrovou trasu do Suchdola nad Odrou. Po cestě se podíváme mimo jiné ke zdejším bývalým břidlicovým dolům nebo vystoupáme na rozhlednu Olšová u obce Pohoř, snad počasí dovolí i nějaký ten výhled z ní...

Dva týdny nato, v sobotu 17. listopadu, zamíří větrací výprava na Konicko. Vyjdeme ze Stražiska známého spoustu pěkných vil, které si zde budovala nejen prostějovská honorace, podíváme se k větrnému mlýnu v Jednově, přes Runářov, kde se do druhé světové války stejně jako v některých dalších obcích tzv. brodeckého ostrůvku mluvilo německy, pak dojdeme do Konice, kde určitě nevynecháme společnou fotku u obří sekery před zdejším zámkem.

Hned na první prosincový den připadá (pokud nebude některý z listopadových výletů kvůli opravdu nevhodnému počasí zrušen) velké větrací jubileum – půjde o výlet s pořadovým číslem 100 uspořádaný pod hlavičkou Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého (ne všechny jsem vedl já). Jeho lokalitu si na začátku října v hlasování vybrali sami účastníci výletů, polovina hlasujících byla pro variantu Kohútka a Portáš. Tedy se zamíří do Javorníků a po vystoupání z údolí Vsetínské Bečvy na hřeben absolvujeme putování po kousku česko-slovenské hranice. A když už je to takové jubileum, usmyslel jsem si, že je třeba dbát trochu na dress code – a protože jedeme na Valašsko, vybaví se každý účastník povinně nějakou ovečkou coby doplňkem na bundu, čepici či na batoh. Může to být ovečka vlastnoručně vyrobená, koupená, dřevěná, plastová nebo třeba z roličky od toaletního papíru. Zkrátka a dobře poznávacím znamením účastníka 100. Větrání bude ovečka.

Týden před Štědrým dnem, v sobotu 15. prosince, se vydáme do Betléma, tedy do Moravského Betléma, do Štramberka. Projdeme se předvánočním dřevěným městečkem pod Trúbou a následně absolvujeme trasu do Nového Jičína, částečně po poutní cestě Via Crucis, na které zavítáme mimo jiné ke stařičkému kostelíku sv. Kateřiny v zaniklých Tamovicích a nevynecháme některý ze zdejších kopců k výhledu po okolí.

Posledním výletem roku 2018 bude Předsilvestrovské louč(ň)ení v sobotu 29. prosince, které svým zvláštním názvem odkazuje jednak na to, že se budeme loučit s rokem (a možná i s něčím dalším), a jednak na to, že cíl bude v Loučné nad Desnou. Tam dojdeme z Jindřichova, otázkou je, jaká bude na kraji CHKO Jeseníky sněhová situace, podle toho půjdeme buď přes Tři kameny, anebo raději po silnici Přemyslovským sedlem. Hlavní totiž bude se v závěru roku příliš nezničit, naopak se ještě potkat, projít se a popřát si do nového roku štěstí, zdraví a kopu turistických zážitků, chápete, že?

Podrobnosti ke všem výletům postupně zveřejňuji na stránce Větrání. Nutno podotknout, že u některých výletů omezuji kapacitu na cca 20 účastníků, protože ne všude je vhodné s ohledem na přírodu nebo dopravní možnosti, aby na cestu vyrazila 40hlavá výprava, jako se to v poslední době několikrát téměř stalo. Z těchto posledních výletů roku se omezení kapacity nebude stoprocentně týkat výletu na Konicko a zřejmě předsilvestrovského výšlapu.

Komentáře