S květnovými výlety na hněvotínské skály i na Hřebečsko

Nejen lásky čas, ale i měsíc, kdy se mnou můžete vyrazit na nějakou dobu na poslední výlety Větrání nebo odpolední vycházky Okolo Olomouce. To bude květen. A protože jsem původně avizované termíny poněkud pozměnil (byť z jistých důvodů možná ne konečně), pojďte se podívat, co jsem to vymyslel a naplánoval.

Pomoraví s APAči
Stejně jako vloni se v sobotu 4. května stane Větrání součástí přípravy studentů katedry aplikovaných pohybových aktivit Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého (prostě APAčů) a jejich hostů na červnovou expedici, kde budou bojovat nejen s přírodními podmínkami, ale hlavně se svými vlastními limity. Trasa, na kterou tak vyrazí i lidé na vozíku nebo třeba se zrakovým postižením, povede z Litovle do lužního lesa Litovelského Pomoraví. APAči mají cíl po 10 kilometrech v Hynkově, kde je čeká další program, zbytek pěší výpravy bude pokračovat do Horky nad Moravou, případně až do Olomouce. Zúčasnit se může kdokoliv, prosím ale o přihlášení prostřednictvím formuláře zde. Mimochodem vloni to bylo moc fajn – viz report.

Z Mariánského Údolí do Samotišek
Po práci v pátek 10. května vyrazíme na okoloolomouckou vycházku na Svatý Kopeček. Ano, už jsme tam byli několikrát, tentokrát ale vyjedeme vlakem do Hluboček-Mariánského Údolí, odkud se na Kopeček vydáme přes Posluchov a Radíkov. Cestou na Posluchov nás budou provázet výhledy na dlouhé Hlubočky v údolí Bystřice a přírodní hradbu libavského vojenského prostoru. Jak bude příjemná procházka lesem po nedávných vichřicích, těžko soudit. Mimochodem podobnou trasu jsme už kdysi šli s Větráním, připomenout si můžete tady.

Tajemné putování
Druhé májové Větrání v sobotu 18. května jsem se rozhodl tak trochu držet v tajnosti, vždyť bude na nějakou dobu opravdu poslední. Prozradím ale, že chci trasu směřovat někam na "moje" Hřebečsko, kde jsme už dlouho nebyli. Místo a čas srazu prásknu až pár dní před termínem. Původně plánované Štíty si ale nechávám v návrzích výletů někdy pro příště, nebojte.

Hněvotínská vyhlídka
V úterý 21. května pak vyrazíme na závěrečnou okoloolomouckou vycházku. Městským autobusem se necháme vyvézt do technologického parku u Hněvotína, odkud se vydáme k národní přírodní památce Na skále, což jsou bývalé menší vápencové lomy mezi Hněvotínem a Bystročicemi. Nedaleko je pak možné rozhlédnout se po kraji pod Velkým Kosířem z vyhlídky – včetně Lutína, kde bude cíl vycházky.


Další podrobnosti: Větrání | Okolo Olomouce

Komentáře