Kroky větračů vedly k žábě i do skal

Další dva zápisy do své historie má po minulém týdnu turistická série Větrání. Ve středu se příznivci nenáročné turistiky a regionálních zajímavostí mohli podívat do Tršic, v sobotu pak následovala o něco náročnější cesta údolím proti proudu řeky Bystřice. Nyní si Větrání dá na tři týdny pauzu.

Středeční odpolední procházka byla vzhledem k panujícímu horkému počasí plánována lesem s možností koupání v tršické přehradě, čehož také polovina zúčastněných větračů využila. A kdyby měla pětice včetně vedoucího výpravy více odvahy a dopředu promyšlenou taktiku, mohla vedle příjemného osvěžení znepříjemnit krádeží vlajky odpoledne táborníkům, kteří zabrali plac kousek od přehrady. K tomu nakonec nedošlo, ale bez společné fotky u sochy žáby na tršické návsi by se výlet neobešel, a tak ji najdete ve fotogalerii.

Zatímco středeční procházka byla náročná hlavně vedrem, v sobotu si v údolí Bystřice dali větrači mnohem více do těla kvůli terénu. První polovina cesty na hranici vojenského újezdu Libavá byla příjemná, vedená lesem a mezi chatkami a bývalými mlýny se zastávkou u vody. Nad Jívovou však modrá značka a trasa naučné stezky údolím vede do vrchu – nad cvičnou skálu Malý Rabštýn, zbývající dva kilometry do Domašova pak vedou po úzké pěšince mezi maliníky a dalšími keři, stylem nahoru dolů a kořeny nekořeny. A to na vrcholu Rabštýna ještě větrače stihla krátká dešťová přeháňka. Ale všichni - v tomto případě oba dva, k vedoucímu se totiž ráno připojila pouze jediná odvážná - přežili a vandr kouskem moravským Sudet si užili.

Větrání nyní bude mít třítýdenní pauzu, další výlety, které uzavřou první větrací „školní“ rok, budou následovat až v polovině srpna. V plánu jsou dva celodenní a dva odpolední. Celou sobotu 15. srpna zabere Větrání na Hřebečských důlních stezkách v lesích u Moravské Třebové, ve středu 19. srpna se bude putovat k Hranické propasti, která je nejhlubší ve střední Evropě, následující středu pak cesta povede na Plumlov a do Prostějova podél řeky Hloučely. Letní Větrání zakončí v sobotu 5. září Velehradský špacír, kdy se podíváme nejen na slavný Velehrad, ale také do archeoskanzenu v Modré.

Události s prvními nástřely informací k výletům jsou již k dispozici zde. Najdete přitom mezi nimi už i první podzimní termín – nový větrací rok zahájí výstup na Velký Kosíř s táborákem pod rozhlednou. Kosíř je zatím mezi větracími výlety rekordman, tak snad si tuto pověst udrží i nyní.

Komentáře