Na kolo, na vodu a na věž - TurNovinky 15/2017

Po velikonoční pauze Turistické novinky opět přinášejí mix informací souvisejících s turistickým ruchem na Moravě a ve Slezsku. Ale neorientujte se jen podle titulku, najdete tu mnohem více...

Plavební sezona na Slezské Hartě
O posledním dubnovém víkendu by měla odstartovat letošní plavební sezona na přehradě Slezská Harta. Původně měla výletní loď Santa Maria na vyhlídkové plavby z Leskovce nad Moravicí vyplout už o Velikonocích, ale počasí tomu chtělo jinak. Plavbu můžete objednávat, nejpozději den před žádaným termínem, na telefonu 603 996 548. Více informací k vyhlídkovým plavbám na Slezské Hartě zde.

Nové lodě na Baťáku
O tom, že poslední dubnový víkend, přesněji v pátek 28. dubna, bude zahájena sezona také na Baťově kanálu, jste se mohli dočíst už dříve (viz TurNovinky 13/2017). Za zmínku ovšem stojí ještě třeba to, že na vodní cestu vyjedou některé nové výletní lodě, například mezi Uherským Hradištěm a Uherským Ostrohem to bude Hollandia pro 60 lidí, nově vypluje také třeba loď pana Hampala ze Spytihněvi, kterou ocení cyklisté. V provozu také budou čtyři nové půjčovny lodí nebo nové molo ve Starém Městě. Oficiálně sezonu odstartuje v neděli 30. dubna sraz výletních lodí v Uherském Hradišti Baťákova regata.

Libavský mlýn se otevřel turistům
Město Libavá se pomalu, ale jistě nadechuje k civilnímu životu a s tím mimo souvisí i otevírání se turistům. Jednou z mála zdejších památek je větrný mlýn z druhé poloviny 19. století, v němž je nově přístupná malá výstava zajímavých předmětů z vojenského prostoru Libavá a také si lze prohlédnout zbytky technologického vybavení mlýna. Mlýn spravuje Okrašlovací spolek Lubavia, prohlídku si lze domluvit u pana Hňátka na telefonu 734 747 386. Mimochodem když jsme nakousli vojenský prostor, 1. května se můžete zúčastnit oblíbené turistické akce Bílý kámen, info k ní je k dispozici tady.

Na kole vinohrady
Poslední dubnový víkend startuje letošní série turistických akcí Krajem vína. Jako první jsou v sobotu 29. dubna připraveny pro pěší turisty a fandy cykloturistiky trasy v okolí Uherského Hradiště. Podrobnosti k akci Na kole vinohrady Uherskohradišťska a také termíny dalších událostí ze seriálu Krajem vína najdete na www.stezky.cz. Mimochodem na stejný termín se chystá také akce Jaro s vinaři Strážnicka v areálu historických sklepů v Petrově - viz info tu.

Bitva o Bílé Karpaty
Patříte-li k těm, kteří se zajímají o historii a konkrétně o druhou světovou válku, zamiřte poslední dubnovou sobotu do Korytné na dohled hranici se Slovenskem. Kluby vojenské historie tu připravily rekonstrukci jedné z největších bitev konce války v Československu. Bitvy o Bílé Karpaty se účastní na 200 vojáků v dobových uniformách, nebude samozřejmě chybět tehdejší vojenská technika a dojde i na leteckou bitvu. Podrobnosti jsou k dispozici tady.

Šumperské rozhledy
Věž šumperské radnice (něco málo k radnici v seriálu Hej, páni konšelé) sice bývá běžně turistům přístupná od června do září, pokud ovšem budete ve městě 1. května, pak na věž můžete zavítat a pokochat se výhledem na celé město a hory v čele s Pradědem v okolí. Otevřeno bude od 13 do 18 hodin a navíc zdarma.

Nej foto z Lašské brány
Obce Lašské brány vyhlásily fotografickou soutěž o nejlepší fotku z Lašské brány, tedy fotku, která bude obsahově či tematicky souviset s Hukvaldami, Kopřivnicí, Příborem a Štramberkem. Fotky lze do soutěže zasílat až do konce září, podrobnosti jsou k dispozici tady.

Beskydy na kole
Spolek Sun Outdoor nabízí zájemcům cykloprojížďky po Beskydech s průvodcem. V nabídce jsou vyjížďky různých délek a obtížností, nechybějí ani tzv. family tour, tedy programy pro rodiny s dětmi. Nabídku a podmínky najdete zde.

Cyklovýlety po Vysočině
Pokud plánujete strávit nějaký čas na Vysočině a ve vašich plánech se objevuje i kolo, možná by se vám mohla hodit i mobilní aplikace Cyklovýlety po Vysočině. Po ruce tak budete mít zásobu 40 tipů na výlety včetně nezbytných informací, jako jsou náročnost, délka trasy nebo kontakty na informační centra po cestě. Aplikace je k dispozici jak pro Android, tak pro iOS.

Nové video láká k Bouzovu
Bouzovsko jako ideální výletní destinaci představuje nový propagační film. Autoři lákají nejen na pohádkový hrad Bouzov a četné atrakce v jeho těsné blízkosti, jako je například Trojský kůň v historickém areálu, ale také vybízí k procházce národní přírodní rezervací Špraněk s Javoříčskými jeskyněmi či Zkamenělým zámkem nebo k historickému zastavení a zamyšlení u památníku vypálené obce Javoříčko. Film vznikl za podpory Olomouckého kraje ve třech stopážích, šestiminutovou verzi můžete zhlédnout na YouTube zde.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, se snažím vydávat každou neděli, ať máte dost času na naplánování případného výletu na další víkend. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.


Komentáře