Olomouc: Anděl, poutník a kaple na poutní cestě ve Chválkovicích

Cesta z Chválkovic na Svatý Kopeček se sice v běhu času změnila na poměrně rušnou silnici doprovázenou cyklostezkou, avšak stále si do jisté míry uchovává podobu zelené aleje s řadou stavebních a uměleckých zajímavostí, u kterých se zastavovali poutníci mířící na jedno z nejvýznamnějších moravských poutních míst. Na následujících řádcích se podíváme na dvě z nich, které najdeme u chválkovického fotbalového hřiště – sousoší Anděla s poutníkem a kapličku, které po letech chátrání vrátila loňská rekonstrukce důstojnou podobu. 

Sousoší Anděla s poutníkem vytvořil kolem roku 1720 (uvádí se roky 1720, 1722 i 1724) sochař Johann (někdy uváděn česky Jan Václav) Sturmer. Jeho dílem jsou mimo jiné i sochy na mariánském sloupu na olomouckém Dolním náměstí, socha sv. Jana Nepomuckého na Svatojánském mostu v Litovli, mariánský sloup ve Svitavách nebo sochy na balustrádě u kostela v Kunčině na Moravskotřebovsku. Chválkovické sousoší původně stálo u již zaniklého hřbitova při zdejším kostelu sv. Barbory, na současné místo bylo přeneseno v roce 1885 o jubileu sv. Metoděje, jak o tom mimochodem informuje deska v podstavci. Dále se na ní píše: "Pospíchejte, věrní poutníčkové, ve vší důvěře k laskavé Matce Boží". 



Nepřehlédnutelné 4,5 metru vysoké dílo vzniklo jako jedna ze zakázek pro premonstráty z kláštera Hradisko a podle odborníků odkazuje k historii svatokopeckého poutního místa, které vzniklo. Anděl stojící na vyšším podstavci a pozvedající v rukou reliéf Panny Marie s Ježíškem má být připomínkou zázračného nalezení kamenného mariánského obrazu, který se stal paladiem kraje. Poklekající poutník na nižším podstavci, s mušlemi na ramenou a růžencem u pasu, by pak mohl být zakladatel poutního místa, olomoucký měšťan Jan Andrýsek, kterému se Panna Marie několikrát zjevila ve snu na připomínku toho, že slíbil v případě zbohatnutí postavit u Olomouce jí zasvěcený kostelík. Zatímco levou ruku má poutník přiloženou k hrudi, respektive k srdci, pravou, ve které držel poutnickou hůl, měl dlouhá leta uraženou. To se ale změnilo před několika lety, kdy dostal ruku a hůl nové (pro porovnání si výše můžete prohlédnout nejen fotku současnou, ale i z roku 2018, kdy začala "transplantace").

Novotou v současnosti září také nedaleká kaplička, postavená v poutní aleji pravděpodobně ke konci 18. století jako další zastavení k modlitbě poutníků mířících na Svatý Kopeček. Původně byla otevřená se zdobenou kovanou mříží, přes kterou lidé dovnitř házeli peníze na údržby stavby. Mříž později nahradily dveře a z kapličky se postupně stal otloukánek s vchodem ze strany od silnice, na níž rostl dopravní ruch. Aby provoz kapli příliš neohrožoval, byl před ni postaven plechový plotek – a ten obrázek chátrající kaple s rezivějícím plotem přede dveřmi bylo možné vidět ještě v loňském roce. To už ale kaplička procházela ozdravnou kúrou, která jí vrátila důstojnou podobu a před vchod umístila podstatně méně nápadnou zábranu z tvrzeného skla, takže z druhé strany silnice, od hřiště, je možné si drobnou barokní stavbu po letech i rozumně vyfotit. Rekonstrukce ale ještě není zcela u konce, při obnově vnitřních omítek byly na klenutém stropě nalezeny zdobné kovové hvězdičky a původní malba, proměnit by se ještě mělo i okolí kaple. (Opět níže nabízím pro srovnání i fotku stavu kaple v roce 2018.)



Mimochodem nedaleko obou zmíněných památek stojí i nová hasičská zbrojnice, o níž jsem se zmiňoval zde. A ještě o pár kroků dále za odbočkou k novému chválkovickému hřbitovu pak trojboká boží muka z 19. století, s výklenky, ve kterých byly obrázky namalované na plechu. Plechy tu už ale nejsou a omítka by snesla obnovu...



Komentáře