Větrací výpravy zavedou k bývalým dolům nebo do Podyjí

Rosicko-oslavanský uhelný revír, Bojkovice nebo Znojmo, to jsou místa, na která mohou příznivci pěší turistiky zavítat na letošních výletech Větrání. V průběhu první poloviny roku jich je naplánováno zatím pět, leccos je přitom jinak.

Nejzásadnější změnou je, že výpravy nebudou veřejné, jako tomu bylo dosud; vyrazí se mnou pouze omezená skupina turistů – pro jisté pohodlí všech. Na druhou stranu v této skupině jsou vesměs pravidelní větrači a také ti, na které na posledních loňských výletech kvůli omezení kapacity již nezbylo místo nebo kteří mají rádi komornější počet účastníků. Věřím, že to ostatní pochopí, koneckonců vždy po výletě tu najdou report z něj i mapu jeho trasy pro inspiraci, jak dosud bylo a je dobrým zvykem. (Mimochodem přes svátky jsem dal dohromady rejstřík všech tras, které jsme prozatím absolvovali, roztříděný podle oblastí, najdete ho tady.)

Výlety také budou méně častěji, jednou za měsíc. S jarem to bude zhruba vždy někdy kolem půlky měsíce, zimní výlety mohou svými termíny naznačovat dosavadní dvoutýdenní interval, ale to je jen shoda náhod (a osobních důvodů). Tou asi nejméně nápadnou změnou je, že výlety se již nebudou konat pod hlavičkou webu Radost z pohybu Fakulty tělesné kultury Univerzity Palackého, i když není vyloučeno, že nějaký výlet se v rámci některé z univerzitních akcí neuskuteční. Uvidíme. 

A teď už něco málo k jednotlivým termínům. Na první letošní výlet vyrazíme v sobotu 26. ledna. Stejně jako před silvestrovskými oslavami zamíříme do Jeseníků, tedy přes Jeseníky do Jeseníku, kde jsem naplánoval "šišoidní" jedenáctikilometrový okruh přes zdejší Křížový vrch. Po trase narazíme na řadu pramenů, také památník vodního léčitele a zakladatele jesenických lázní Vincence Priessnitze a podíváme se také k Čertovým kamenům, skalní vyhlídce. No a samozřejmě, stejně jako u následujících výletů, si můžeme zajít k dalším zajímavostem, jen tedy rozhlednu Zlatý Chlum si necháme na jindy, kdy bude větší šance na dobré počasí...

Druhou únorovou sobotu se vydáme na trasu mezi Světlovy, přesněji na třináct kilometrů mezi Bojkovicemi a Luhačovicemi. Podíváme se k zámku Nový Světlov i k zámku Serényiů v lázeňském městě, po cestě by nemusela být nouze o výhledy po kopcovitém okolí... Ale na Starý Světlov, zříceninu hradu mezi nedalekými Pozlovicemi a Provodovem, nezavítáme, u něj jsme byli na předsilvestrovském výletě v roce 2017.

V polovině března jsme vždy hledali jaro, vloni na Hřebečsku jsme oproti dřívějším letům šlapali čerstvě napadeným sněhem a letos tomu nejspíš nebude vzhledem ke zvolené lokalitě jinak. V sobotu 16. března totiž zamíříme do Štítů a z tamních kopců prošpikovaných partyzánskými úkryty sejdeme do Rudy nad Moravou.

Dubnovým tématem bude hornictví. Několik tras připomínajících hornickou minulost jsme již dříve absolvovali (Hřebečské důlní stezky u Moravské Třebové nebo stezky Krajina břidlice mezi Odrami a Budišovem), nyní se vydáme na jih, za Brno a projdeme trasu ze Zastávky do Ivančic, která bude nejen o zdejší těžbě černého uhlí, ale v Ivančicích se můžeme při dostatku času podívat i na památky po působení Jednoty bratrské. Nutno poznamenat, že kvůli rekonstrukci brněnského hlavního nádraží absolvujeme během dne také procházku po Brně, čímž si ukrátíme čekání na přípoj.

A jsme u posledního z naplánovaných výletů. Protože je pravděpodobné, že bude na nějakou dobu opravdu poslední, bude ze všech dosud uskutečněných výprav časově nejnáročnější. Ale bude stát za to. Pokud do cesty nezasáhne dosud nezveřejněná výluka nebo jiná událost, vyjedeme až do Znojma a po prohlídce města absolvujeme kolečko zčásti na území národního parku Podyjí. Návrat až někdy za tmy...

Nutno ještě dodat, že kromě Větrání se se začátkem jara vrátí do terénu i odpolední procházky Okolo Olomouce. Konat se budou, pokud to bude z pracovních důvodů možné, převážně v úterý od 16 hodin. Řadu míst jsme sice navštívili vloni, ale rozhodně jsme ještě neviděli vše.

Informace o výletech Větrání, jejich archiv i rejstřík absolvovaných tras a stejně tak termíny procházek Okolo Olomouce najdete tady. A teď už jen zbývá přát si, ať plány nic nenabourá...

Komentáře