Moravská Sázava, Moravice, Grumberg, Lednice a Helfštýn - větrací plán na léto

Pokud na léto neplánujete velkou dovolenou v zahraničí a vystačíte si s několika výlety anebo pokud právě několika výlety plánujete doplnit velkou dovolenou, zbystřete. I v létě se totiž bude větrat se mnou pod hlavičkou Radosti z pohybu, webu olomoucké fakulty tělesné kultury. A bude to Větrání vážně pestré.
 
Na červenec jsou v plánu dvě putování podél řek. Na první se vyrazí v sobotu 16. července, přičemž "vyvolenou" řekou bude Moravská Sázava. Asi dvacetikilometrová trasa (mám v zásobě dvě varianty podle panujícího počasí) povede z nádraží v Žichlínku nedaleko Lanškrouna (ten už z Větrání známe, viz tu) přes hráz zdejšího poldru, který patří k největším ve střední Evropě, na Rychnovském vrchu se zastavíme u Mariánské studánky. Poté sejdeme do Třebařova, kde si prohlédneme torzo středověkého kláštera. Odtud pak vyrazíme buď po cestě nad železničními tunely (o něco delší, ale terénem nenáročná trasa), nebo zavítáme k zámku v Tatenicích, abychom následně vystoupali na Cukrovou boudu, což může být ve vedru fuška. Cílem je v obou případech Hoštejn, kde stojí památník stavitelům železnice, ke kterému možná také vystoupáme. Podle sil... Mimochodem, rodiče s dětmi mohou vyrazit na tento vandr také s tím, že by skončili právě u kláštera (na fotce), respektive na blízké zastávce Krasíkov.

Druhé říční Větrání povede v sobotu 23. července po proudu Moravice z Vítkova do Hradce nad Moravicí. Zvlněná trasa, vedoucí údolím řeky Moravice, kde se chodívá jeden z nejstarších pochodů u nás Bezručova Moravice, bude mít opět kolem 20 kilometrů. Pokud bude dost odhodlání, vystoupáme hned zkraje ke zřícenině hradu Vikštejn, určitě se ale stavíme v cíli na pohádkovém hradeckém zámku, který snad vypadl přímo z pohádky.

Srpnová Větrání ze závažných rodinných důvodů budou ve středu, uvidíme, s jakým úspěchem. Hned první srpnovou středu se podíváme do zapomenutého kraje mezi Hanušovicemi a Králíky, do někdejšího městečka Grumberg, které je dnes jako Podlesí součástí Malé Moravy, také nás čeká výstup k radioaktivním pramenům a zavítáme i na králickou Horu Matky Boží. Délka trasy by neměla přesáhnout patnáct kilometrů, výšlap ale bude dřina.

Naopak ve středu 24. srpna bude výlet pohodový, i když na konci budeme mít v nohách dvacet kilometrů. V plánu je totiž trasa Lednicko-valtickým areálem, který nejspíš jako památku seznamu UNESCO (něco málo o dalších našich památkách zde) není třeba více představovat. Jen dodejme, že trasa povede z Valtic přes Lednici do Podivína, kde staví rychlíky Brno - Břeclav - Olomouc. Pokud by na cestu vyrazili rodiče s dětmi, mohou skončit už v Lednici a odtud se dopravit do Břeclavi.

Letní etapu Větrání se mnou pak završí první zářijovou sobotu výšlap k hradu Helfštýn, přičemž se půjde z Hranic po hřebenu nad Moravskou bránou, z hradu pak sejdeme do Lipníku nad Bečvou, který se může pochlubit pěknou městskou památkovou rezervací a třeba nábřežím Járy Cimrmana na suchu.

Podrobnosti k výletům budu přidávat postupně, sledujte stránku Větrání tady.

Komentáře