Větrací léto završí putování nad Moravskou bránou

Poslední letní Větrání zamíří v sobotu 3. září do okolí jednoho z největších hradů u nás Helfštýna, který je v poslední době znám jako místo oblíbených setkání uměleckých kovářů. Trasa výletu povede z Hranic do kopců, které obepínají sníženinu Moravské brány a na kterých se rozkládá opevnění Helfštýna, cílem je Lipník nad Bečvou.

Výlet to bude poměrně náročný, nevhodný pro děti nebo osoby s horší pohyblivostí, a to ať už se bavíme o délce trasy (19 km) nebo terénu, kdy zejména sestup od Helfštýna může nejedno koleno pozlobit. Doporučujeme kvalitní pevnou obuv, turistické hole se můžou hodit. A dostatek občerstvení s sebou, neboť "civilizace" bude několik desítek výškových metrů pod námi.

Sraz účastníků je v 8:20 před hlavním nádražím v Olomouci, případně je možné počkat na příjezd EC Porta Moravica na nádraží v Hranicích, odkud se bude kolem 9:15 vyrážet.

Po trase si výletníci prohlédnou mimo jiné pěkné historické centrum Hranic, kterému dominuje barokní chrám Stětí sv. Jana Křtitele a následně si do sytosti užijí pochodu v lesích nad Moravskou bránou. Prohlídku Helfštýna absolvujeme podle časových možností, ovšem s krátkou zastávkou u hradu se počítá. Poté již turisté sestoupí z kopců k Bečvě a cestu zakončí v Lipníku nad Bečvou, jehož půvabné historické jádro je jednou z moravských městských památkových rezervací (více o ní zde).

Návrat do Olomouce je plánován nejpozději ve 20 hodin, buď vlakem s přestupem v Přerově nebo přímým autobusem - to závisí, který spoj stihneme.

V případě předpovědi nepříznivého počasí (silný vítr, vytrvalý déšť) se výlet nejpozději v pátek 2. 9. dopoledne ruší. Sledujte aktuální informace v události na Facebooku.

P. S.: Termíny Větrání do konce letošního roku jsou již k mání zde.

Komentáře