Prosincová Větrání zavedou do hřebečských pověstí a k Luhačovicím

I v poslední měsíc roku se příznivci pěší turistiky, přírody a historie mohou s Větráním vydat na zajímavá místa. Připravena jsou dvě putování; zatímco předvánoční povede v sobotu 16. prosince k Moravské Třebové, den před silvestrovskými oslavami je v plánu trasu poblíž Luhačovic.

Předvánoční výlet bude téměř pohádkový, jak k adventnímu času patří. Na vybraných místech po trase z Městečka Trnávky do Moravské Třebové (zčásti je trasa popsána v tomto tipu na výlet) zazní pověsti, které se k dané lokalitě či jejímu nejbližšímu okolí vztahují. Účastníci se tak dozvědí o pokladu na Cimburku, o tom, proč se lesnímu palouku zvanému Peklo říká právě takto, a nebude chybět ani nejznámější pověst Hřebečska, příběh nešťastné lásky Annenruhe. Pokud to počasí umožní, vystoupají turisté také na rozhlednu Pastýřka a užijí si výhledu na Moravskou Třebovou, jejíž historické jádro je jednou z moravských městských památkových rezervací a na zdejším zámku je dochována nejstarší renesanční památka na sever od Alp.

Účastníci téměř sedmnáctikilometrové Cesty hřebečskými pověstmi se sejdou v 7:15 před olomouckým hlavním nádražím, případně v 9:30 na nádraží v Městečku Trnávce. Propozice a pokyny k přihlášení jsou k dispozici tady.

U Luhačovic je na předposlední den roku naplánována plus minus šestnáctikilometrová vycházka do okolních kopců. Jedním z jejích cílů je Poutnická studánka a poutní areál Malenisko nad Řetechovem, trasa vede také kolem pozůstatků hradu Starý Světlov a po břehu luhačovické přehrady. Samozřejmě se turisté projdou i po slavném lázeňském městě a prohlédnou si zdejší zajímavé stavby, jako je Jurkovičův dům, dům Bedřicha Smetany nebo třeba moderní kostel sv. Rodiny. A samozřejmě se nabízí zapít končící rok Vincentkou…

I na Předsilvestrovské láznění se účastníci sejdou v 7:15 před hlavním nádražím v Olomouci. Podrobné propozice budou teprve zveřejněny, odkaz na ně se vzápětí objeví na stránce Větrání.

Komentáře