Dny evropského dědictví - TurNovinky 25/2017

První zářijové Turistické novinky jsou, a co víc - musí být, speciální. Začátkem září se totiž tradičně v rámci Dnů evropského dědictví otevírají brány mnoha i běžně nepřístupných památek po celé zemi a na mnoha místech se koná také bohatý doprovodný program. Vybral jsem tedy deset míst, která by se v následujících dnech měla dostat do vašeho hledáčku. Pokud by vás však tento výběr neuspokojil, můžete si vybrat sami na www.historickasidla.cz.

Ivančice: za Jednotou bratrskou
Ve městě, které je známé především díky herci Vladimíru Menšíkovi a malíři Alfonsu Muchovi, připomenou během Dnů evropského dědictví činnost Jednoty bratrské, jejíž biskup Jan Blahoslav tu sídlil a také zde byla bratrská tiskárna. Kromě toho ale budou přístupné i církevní objekty ve městě, vedle dominujícího kostela Nanebevzetí Panny Marie také románský kostel v Řeznovicích a běžně nepřístupné menší kaple sv. Jakuba a Nejsvětější Trojice. Dojde také k odhalení pamětní desky dalšímu zdejšímu rodáku, malíři Jakubu Svobodovi, a děti budou moci odhalit záhady ivančických památek. Více na plakátu.

Jihlava: kostely a traktory
Jihlava bude v sobotu 9. září patřit nejen otevřeným památkám, ale také krajským dožínkám. To znamená, že kromě možnosti volných prohlídek historické radnice (o ní něco málo v tomto článku), výstav muzea, místních kostelů, pivovaru či jihlavského podzemí návštěvníci budou moci zhlédnout přímo na náměstí třeba expozici zemědělské techniky, ochutnat regionální potraviny z Vysočiny nebo se pomazlit s kozami. Dále je v programu například výstava Jihlava ve fotografii včera a dnes, vyjížďky historickými kočáry nebo koncerty. Podrobněji na stránkách města.

Karviná: sorela a kočáry v ulicích
Výlet do historie slibují o druhém zářijovém víkendu organizátoři programu v Karviné. Zájemci budou moci navštívit otevřené církevní stavby, mezi nimiž určitě stojí za zmínku tzv. šikmý kostel sv. Petra z Alkantary, který v minulosti kvůli poddolování klesl a naklonil se. Připraveny jsou také speciální spojené prohlídky zámku a sousedního kostela Povýšení sv. kříže anebo komentovaná vycházka po architektonických slozích v ulicích města, kde mimo jiné přijde na přetřes socialistický realismus aka sorela. No a když výlet do historie, tak se návštěvníci města budou moci ulicemi svézt kočáry taženými koňmi. Více zde.

Nový Jičín: Laudonovo výročí
Novojičínští si během městských slavností v pátek 8. a sobotu 9. září připomenou 300. výročí narození slavného generála Laudona a 50. výročí vyhlášení městské památkové rezervace (něco málo o ní si můžete přečíst zde). To znamená výstavy, koncerty, slavnostní průvod městem, taneční či vojensko-historická vystoupení, divadla, také třeba komentované projížďky městem historickým autobusem. A samozřejmě budou i otevřené památky: radnice (psal jsem o ní něco málo zde), kostely, zámek, Laudonův dům, Stará pošta nebo bašta městského opevnění. Více o slavnostech na této stránce.

Olomouc: videomapping či letiště
Program olomouckých Dnů evropského dědictví startuje už v úterý 5. září, a sice Hudebním sympoziem v letním kině, v následujících dnech jsou pak v plánu další koncerty, filmové projekce, knižní trhy, festival videomappingu nebo třeba křest nové lodi, která nedávno vyplula na řeku Moravu. Přichystány jsou také noční prohlídky radnice (o ní krátce viz článek) či komentované vycházky po městě i do přírody v okolí, mimo jiné bude připomenuta historie olomouckého letiště a prezentován nedávný objev hrádku v lokalitě Na Hradě. Více z programu tady.

Opava: křížem krážem staletími
V Opavě se bude v sobotu 9. září hledat poklad. Organizátoři programu v rámci Dnů evropského dědictví připravili pro návštěvníky bez omezení věku hru, kdy budou v ulicích centra města plnit zábavné úkoly a hledat indicie, které je dovedou k pokladu. Kromě toho je připravena také řada komentovaných prohlídek - navštívit lze s průvodcem zdejší parky, kostely, Slezské zemské muzeum nebo se třeba něco dozvědět o někdejším opavském zámku, z něhož se dochoval jen Müllerův dům. Přístupný bude také objekt měnírny elektrického proudu na Rybím trhu nebo Švédská kaple. Kompletní nabídku si můžete stáhnout na této stránce.

Slavonice: do kostelů i do školyZdarma či za snížené vstupné budou veřejnosti přístupné také četné památky ve Slavonicích. Návštěvníci si budou moci prohlédnout interiéry bývalé školy či lutheránské modlitebny, vystoupat za rozhledem na městskou věž anebo naopak sestoupit do městského podzemí. Zdarma budou otevřené kostely a muzeum. Více zde.

Šumperk: duchovní hudba a historický motorákVyhlídku z radnice (něco málo o ní v tomto článku), procházka po zajímavých stavbách Malé Vídně, prohlídky běžně nepřístupných kostelů, komentované prohlídky někdejšího žerotínského zámku či volný vstup do muzea, také Mezinárodní festival duchovní vokální hudby, představení nové knihy Historické toulky Šumperskem a historický motorák na trati do Velkých Losin. To vše mají na programu Dnů evropského dědictví v Šumperk. A když vše stihnete oběhnout a nasbíráte potřebný počet razítek, můžete navíc vyhrát v soutěži. Více k programu tady.

Uherské Hradiště: víno a věznice
Od pátku 8. do neděle 10. září bude Uherské Hradiště žít Slavnostmi vína a otevřených památek. To mimo jiné znamená, že se v ulicích města budou prezentovat vinařství, tradiční řemesla a vyhrávat bude nejen cimbálová muzika. Návštěvníci se také budou moci vydat na komentované prohlídky města a veřejnosti se otevřou například novorenesanční justiční palác s věznicí, místo sběru osob do transportů do koncentrační táborů a také pozdějších lidových soudů s veřejnými popravami a týrání zemědělců, kteří se nechtěli vzdát svého majetku. Otevřené budou i další významné stavby ve městě, jako radnice, sokolovna nebo bývalá synagoga. Program slavností si můžete projít zde.

Znojmo: pivo a vodojem
Ve Znojmě potrvají Dny evropského dědictví od soboty 9. do úterý 12. září a během těchto dnů mohou zájemci zdarma navštívit mimo jiné letošní novinky ve zdejší turistické nabídce - expozici pivovarnictví či vodojem na náměstí Republiky. Volně přístupné budou také Vlkova a radniční věž (o radnici krátce v tomto článku), klášter v Louce (o něm pro změnu v tomto článku) nebo jedna z prohlídkových tras znojemským podzemím. Jihomoravské muzeum bude patřit mimo jiné modelové železnici, Dům umění životu ve středověku a na zámku se návštěvníci dozvědí, s jakými hračkami si hrály princezny. Více tady.

Turistické novinky, zkráceně TurNovinky, shrnují zajímavé novinky týkající se turistiky na Moravě a ve Slezsku. Snažím se je vydávat s týdenní periodicitou, ale pravidelnost závisí i na množství volného času a síle, které je třeba po pořádaných výletech Větrání vždy méně. Pokud chcete na nějakou novou zajímavost ve svém okolí upozornit, dejte vědět dole v komentáři. Přehled turistických akcí nejen Klubu českých turistů na nejbližší dny najdete tady.

Komentáře