Zimní výlety nabídnou hory i doly

Valašské Klobouky, Hřebečské důlní stezky u Moravské Třebové a hrad Brníčko, to jsou lokality, kam se se mnou mohou příznivci pěší turistiky vydat na třech zimních výletech Větrání v únoru a březnu. Jak praví titulek tohoto článku, budou hory, doly a také třeba hrady. A snad i sníh, když je ta zima.

Z Klobouk do Lidče
První z výletů se koná v sobotu 3. února a už jeho pojmenování prozrazuje mnohé – Z Klobouk do Lidče. Ráno vyrazíme do Valašských Klobouk, kde nejprve zamíříme do centra města a podíváme se na zdejší památky, a pak už trasa povede pěkně do vrchu. Vyšlápneme si na rozhlednu Královec, která by měla nabídnout výhled na Klobouky a jejich okolí, a projdeme se po bělokarpatském hřebenu až nad Študlov, pokud tedy množství sněhu dá (a pokud to půjde, odbočíme z hřebenové značky k malému poutnímu místu Dělanovec). Po sestupu do Študlova trasa výletu povede po silnici přes Valašské Příkazy do Horní Lidče, celkem bychom měli urazit kolem 17 kilometrů. Kdyby to ale kvůli výšce sněhu nebo předpovědi počasí nešlo, uděláme si aspoň nějaké kolečko kolem Valašských Klobouk. Každopádně sraz účastníků je v 7:30 před olomouckým hlavním nádražím, návrat nejpozději v osm večer.

Zimní dolování
Po horách se o týden později, v sobotu 10. února, vydáme k dolům, přesněji na Hřebečské důlní stezky, což jsou naučné stezky provázející hornickou minulostí Hřebečovského hřbetu mezi Svitavami a Moravskou Třebovou (něco si můžete přečíst už v tomto tipu na výlet). Pravda, výlet to bude kvůli dopravě poněkud finančně náročnější, ale trasa vedoucí z (českého) Koclířova do (moravské) Kunčiny bude stát za to. Vyhlídka nad Hřebečským tunelem nebo rozhledna na Strážném vrchu nabízejí výhled do okolí Moravské Třebové, po cestě zavítáme také ke vstupům do opuštěných štol nebo k rezavému potoku. Trasa zatím není pevně stanovena, ale bude maximálně 18 kilometrů dlouhá, opět bude hrát velkou roli počasí a sněhová pokrývka. Sraz je tentokrát v 8:05, opět před olomouckým nádražím.

Cestou na Brníčko
Na poslední ze zimních výprav se vyráží v neděli 4. března a oproti předchozím bude tak trochu "čajíčková". Trasa totiž měří jen 14 kilometrů a vede nenáročným terénem Úsovské vrchoviny z Libiny do Postřelmova. Jak pojmenování výletu napovídá, zavítáme mimo jiné na působivou zříceninu hradu Brníčko, a když bude zájem, obejdeme i zajímavosti Postřelmova, kterých není zrovna málo. Sraz v tomto případě je v 7:30 před olomouckým nádražím, po 15. hodině bychom měli být zpět.

Podrobnosti ke všem výletům budou zveřejněny na stránce Větrání.

P. S.: Na Hřebečských důlních stezkách i Brníčku jsme již s Větráním v minulosti byli, šli jsme však odlišné trasy a v jiném ročním období. Tehdejší výlety si můžete připomenout zde a zde.


Komentáře